Mijlpaal voor RKD: eerste miljoen scans

Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis digitaliseert zijn beeldcollectie van 5,5 miljoen afbeeldingen. Deze week is met de miljoenste scan een eerste mijlpaal bereikt. In het najaar van 2020 komt de volledige beeldcollectie beschikbaar via een nieuw online platform voor digitaal kunsthistorisch onderzoek.

Het RKD maakt kennis en informatie van de kunst van de lage landen in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Het digitaliseren en online beschikbaar stellen van de veelgebruikte beelddocumentatie – die door inhoud, omvang en ordening uniek in de wereld is – via een online platform, biedt veel nieuwe mogelijkheden.

Zo zal visual search het onderzoek naar kunstwerken versnellen, vergemakkelijken en verrijken. De mogelijkheid van text search biedt daarnaast nieuwe informatie over bijvoorbeeld herkomst en verblijfplaatsen. En: gebruikers kunnen 24 uur per dag, waar dan ook ter wereld, hun zoekresultaten via een druk op de knop eenvoudig naast elkaar plaatsen en door in te zoomen en op detailniveau te bekijken.

Nabije toekomst

Sinds juni 2018 digitaliseert het RKD de beelddocumentatie. In samenwerking met Picturae en met behulp van state-of-the-art (scan)technologieapparatuur, wordt nationaal erfgoed toegankelijker gemaakt en duurzaam geconserveerd. De gedigitaliseerde afbeeldingen zijn op de studie- en leeszaal beschikbaar via de tijdelijke applicatie RKD Viewer, en in het najaar van 2020 ook online via het platform in ontwikkeling, met nog veel meer onderzoeksmogelijkheden.

(Beeld: Picturae)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *