KB publiceert white paper over mogelijkheden metadateren met kunstmatige intelligentie

De afgelopen maanden heeft een team van KB-medewerkers samen met onderzoekers van verschillende universiteiten de mogelijkheden verkend van het automatisch beschrijven van publicaties. De tussentijdse resultaten van die verkenning zijn nu beschikbaar in een whitepaper.

Momenteel vindt het beschrijven van publicaties, ook wel metadateren of titelbeschrijven genoemd, binnen de Koninklijke Bibliotheek (KB) deels handmatig plaats, en deels door het overnemen van gegevens die we verkrijgen via andere bronnen.

Researchers

Mede door de groei van digitaal vervaardigd materiaal (born digital) en de groeiende opslag van websites verwachten we de komende jaren meer publicaties dan voorheen te willen bewaren. Daarom verkennen we de mogelijkheden om het handmatig beschrijven van publicaties te optimaliseren. De groeiende stroom volledig digitaal beschikbare publicaties biedt daarbij een kans: dankzij slimme technologieën en ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie zijn we steeds beter in staat om die digitale teksten door de computer te laten interpreteren.

Automatisch metadateren van publicaties

In het whitepaper ‘Verkenning mogelijkheden automatisch metadateren’ presenteren de auteurs de verkregen inzichten, die grotendeels voortkomen uit de ICT With Industry-workshop, eerder dit jaar. Tijdens deze workshop, georganiseerd door NWO, heeft een team van dertien onderzoekers verschillende methoden verkend. De resultaten, ervaringen en volgende stappen worden beschreven in het whitepaper. Deze verkenning is onderdeel van een van de onderwerpen van de KB Onderzoeksagenda.

Het whitepaper (pdf) is beschikbaar in het Nederlands en Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *