Dit zijn de twee Jonge Archivarissen van het Jaar 2019

Tijdens de Archiefdagen op 3 en 4 juni jl. werd de Jonge Archivaris van het Jaar 2018 bekendgemaakt. De vakjuryprijs ging naar Henrik Lillin en de publieksprijs naar Hilde Jansma.

De verkiezing Jonge Archivaris van het Jaar wordt georganiseerd door JONG archivarissen om ‘startende archivarissen extra in de spotlights te zetten en zo aan te moedigen bij het realiseren van hun plannen’. Dit jaar was het thema ‘zichtbaarheid’.

Henrik Lillin is sinds 1,5 jaar in dienst bij de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam. Hij is de eerste archivaris in de geschiedenis van het instituut en heeft dus de uitdagende taak om een goed gestructureerd archief te vormen.  In de korte tijd dat Henrik bij de Opera werkzaam is, heeft hij een nieuw collectiebeheerplan ontwikkeld en is hij bezig het records managementsysteem te implementeren. Ook regelt hij interne en externe aanvragen. Tussendoor vond hij bovendien tijd om ruim 14.000 foto’s en affiches te digitaliseren.

Archiefbeheer is in de podiumkunsten nog niet vanzelfsprekend, maar toch heeft Henrik al veel succesvolle stappen weten te zetten om bij de Nationale Opera en Ballet een geordend en toegankelijk archief te bouwen. Hiermee is hij een pionier in zijn vakgebied en dient hij als uitstekend voorbeeld voor anderen om hem heen.

Hilde Jansma is binnengekomen bij het BHIC als stagiaire omdat zij graag meer praktijkervaring op wilde doen, te combineren met het schrijven van haar scriptie. De scriptie van Hilde behelsde een vernieuwend onderzoek naar de samenstelling van gebruikersprofielen. Zij deed dit door onderzoek te doen in een flink aantal chatlogs, mails en forumreacties.

Door middel van statistieken en uitleg heeft zij daar veel conclusies uit kunnen trekken en ook waardeoordelen. Haar scriptie heeft zij in huis gepresenteerd maar ook voor andere Brabantse diensten die met ons chatten. En tijdens KIA bijeenkomsten van het Platform Dienstverlening. Door nu zelf te chatten, te mailen en door op forumberichten te reageren, houdt zij het BHIC nog steeds scherp.

(Bron: JONG archivarissen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *