Rijksmuseum zoekt een Informatiespecialist Bibliotheek

 

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland. De collectie telt ruim 1 miljoen objecten van en over Nederland vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Miljoenen mensen uit heel de wereld bezoeken jaarlijks het museum met hoogtepunten uit de collectie zoals de Nachtwacht van Rembrandt en het Melkmeisje van Vermeer. Verder organiseert het Rijksmuseum vele tentoonstellingen, evenementen, lezingen, cursussen en workshops voor jong en oud.

De afdeling Research Services binnen de Sector Collecties is verantwoordelijk voor alle informatie en data over de collectie binnen het Rijksmuseum. Vanuit een sterk geloof in het belang van Open Science wordt er de komende jaren binnen het Rijksmuseum gewerkt aan een rijk informatieplatform waarbij data van de collectie, bibliotheek, archief en wetenschappelijk onderzoek kunnen worden bewaard en gedeeld. De scope en ambitie van de projecten die worden opgezet of waaraan wordt meegewerkt zijn innovatief, interdisciplinair en vaak internationaal.

Research Services zoekt voor de subafdeling Bibliotheekadministratie een:

Informatiespecialist Bibliotheek (m/v)
36 uren per week met ingang van 1 juni 2019

De subafdeling Bibliotheekadministratie is verantwoordelijk voor de verwerving, catalogisering en plaatsing van de collectie van de grootste kunsthistorische museumbibliotheek in Nederland, de Rijksmuseum Research Library.

Op dit moment bestaat de collectie voornamelijk uit fysieke publicaties (ca. 450.000 boeken, tijdschriften en veilingcatalogi) die te maken hebben met de werking en de collecties van het museum. In de nabije toekomst zal een omschakeling worden gemaakt naar een hybride collectie met meer digitale publicaties. Bovendien wordt er gestreefd naar het systematisch verrijken van de bibliografische metadata met het oog op linked open data.

De werkzaamheden betreffen:

 • Acquisitie, licentiebeheer van digitale bronnen, en de administratieve afhandeling hiervan.
 • Ontsluiting van de verworven materialen door middel van ontlening aan externe bestanden, of door het maken van oorspronkelijke titelbeschrijvingen.
 • Verrijken van bibliografische data door gebruik van persistent identifiers.
 • Plaatsing van de verwerkte materialen.
 • Deelname aan projecten van de bibliotheekadministratie.
 • Verzorgen van informatie over de bibliotheekadministratie.

Opleiding

 • Hbo-/woopleiding op het gebied van informatiemanagement (IDM of GO), of gelijkwaardige kennis en ervaring.

Kennis en ervaring

 • Ervaring met acquisitie en licentiebeheer.
 • Ervaring met metadatering, bibliografische formaten en internationale regelgeving op het gebied van titelbeschrijving. Kennis van LRM, MARC21, RDA en FOBID regels voor de titelbeschrijving is een pre.
 • Ervaring met het toekennen van trefwoorden en met dataverrijking.
 • Kennis van (kunst)historische informatie en informatiebronnen is een pre.
 • Beheersing van het Nederlands en Engels in woord en geschrift, kennis van moderne talen. Kennis van het Russisch, Chinees of Japans strekt tot aanbeveling.

Vaardigheden

 • Analytisch vermogen.
 • Nauwkeurig kunnen werken.
 • Besluitvaardig.
 • Communicatief in woord en geschrift.
 • Kunnen werken in een team.

Arbeidsvoorwaarden
Aanstelling geschiedt voor de duur van één jaar, waarna in beginsel verlenging kan plaatsvinden voor nog één jaar. Vervolgens zal – bij ongewijzigde bedrijfsomstandigheden en goed functioneren- het dienstverband worden omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd. De functie is gewaardeerd in schaal 8, minimaal € 2.570,- en maximaal € 3.288,- in een aanstelling van 36 uur, exclusief vakantietoelage en eindejaarsuitkering. De Museum cao is van toepassing.

Inlichtingen
Voor inhoudelijke informatie over de functie kunt u telefonisch contact opnemen met Nel ten Brug, Coördinator Bibliotheekadministratie, tel. +31 20 674 7238. Kijk op www.rijksmuseum.nl voor meer informatie over onze organisatie.

Sollicitaties
Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Daarom stellen wij ons tot doel gelijkheid, diversiteit en inclusie te bevorderen. Wij nodigen (alle) sollicitanten van harte uit te reageren. Graag ontvangen wij je sollicitatie uiterlijk 14 april 2019. Solliciteren doe je door het online sollicitatieformulier in te vullen.

Voor vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kunt u contact opnemen met Lieke Boers, personeelsadviseur, tel. +31 20 674 7304.

Voor de invulling van deze vacature maken wij geen gebruik van wervingsbureaus, acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *