Dit zijn de winnaars van de Nederlandse Dataprijs 2018

De Nederlandse Dataprijs is dit jaar gegaan naar Portable Antiquities of the Netherlands, BBMRI-omics en OpenINTEL Active DNS Measurements. De winnaars kregen een sculptuur en 5.000 euro om de dataset toegankelijk(er) te maken. 

De Nederlandse Dataprijs kent drie categorieën en daarmee drie winnaars.

Online platform Portable Antiquities of the Netherlands (PAN)

Portable Antiquities of the Netherlands (PAN), een online platform dat archeologische vondsten van burgers beschikbaar stelt voor de wetenschap, is winnaar in de categorie humaniora en sociale wetenschappen. De jury oordeelde als volgt: “PAN bouwt bruggen tussen amateurs en de professionele archeologie en is een schoolvoorbeeld van de manier waarop citizen science de wetenschapspraktijk kan veranderen en verbeteren. De data zijn op een voorbeeldige manier gecureerd en via linked open data beschreven en ontsloten. Vele duizenden vondsten van amateurarcheologen worden op deze manier voor de wetenschap beschikbaar gesteld en dat leidt ook al daadwerkelijk tot belangrijke nieuwe wetenschappelijke inzichten over de (pre)historie van onze voorouders.”

BBMRI-omics: samenwerking gericht op moleculaire big data 

Winnaar in de categorie medische en levenswetenschappen is BBMRI-omics, een samenwerking van alle academische centra in Nederland gericht op moleculaire big data voor het ontdekken van ziektemechanismen en biomarkers. Uit het juryrapport: “De dataset geeft een nieuwe dimensie aan het gebruik van data in de medische wetenschap. Het team heeft al veel ingezet op kennisoverdracht en is van plan dit in de toekomst nog meer te doen. De data worden continue verbeterd en aangevuld. Sinds 2014 zijn de ruim 60 publicaties al meer dan 2.500 keer geciteerd, waaronder artikelen in toptijdschriften als Nature, Nature Genetics, Science, Genome Biology en Nature Communications. Het is een unieke samenwerking tussen de Nederlandse onderzoekscentra met biobanken. BBMRI-omics heeft aangegeven het prijzengeld in te gaan zetten voor een training om nog meer onderzoekers optimaal gebruik te laten maken van BBMRI-omics. Een hartstikke goed initiatief dat de jury van harte toejuicht!”

OpenINTEL: dataset geeft haast realtime beeld van internet

In de categorie exacte en technische wetenschappen komt OpenINTEL Active DNS Measurements als winnaar uit de bus. “Een project waarin langdurig dagelijks de toestand van het internet Domain Namen System wordt geregistreerd en een haast realtime beeld ontstaat van ons internet. De jury was onder de indruk van de rijkdom van deze dataset waarmee meer dan 60% van alle domeinen op de wereld in kaart gebracht wordt. Een buitengewoon originele dataset dat zich ook door het live karakter met dagelijkse updates vanaf 2015, onderscheidt van andere inzendingen. Een prachtig voorbeeld ook van hoe de samenwerking tussen onderzoekers en instellingen zoals SIDN en SURFnet  tot impact op wetenschap kan leiden,” zo valt op researchdata.nl te lezen.

(bron: researchdata.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *