Standplaats Londen: Experimenteren met BL-Labs

Van ‘makers spaces’ tot ‘labs’: overal ter wereld zoeken bibliotheken en erfgoedinstellingen naar innovatieve manieren om hun digitale collecties te promoten en het hergebruik ervan te stimuleren. Zo ook de British Library.

Door: Marja Kingma

Voor de zesde keer, op 12 november, presenteert het BL-Labs Symposium de BL Labs Awards; voor mij een van de hoogtepunten van het jaar. De awards gaan naar projecten waarbij de digitale collecties van de British Library op een originele manier worden hergebruikt. Er zijn vijf categorieën: ‘Research projects’, ‘Commercial’, ‘Artistic’, ‘Teaching and Learning’ en een speciale prijs voor projecten, afkomstig van de medewerkers van de British Library zelf.

Meest gebruikte dataset

Een van de meest gebruikte datasets binnen BL Labs is The 19th Century Printed Books Collection. Deze collectie van ruim 60.000 Engelstalige boeken uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw (zo’n 25 miljoen pagina’s) werd gedigitaliseerd dankzij financiering van Microsoft. Dit bedrijf schonk de bestanden en de rechten aan de British Library. Collega’s van BL Labs schreven een algoritme dat alle afbeeldingen uit de bestanden plukt en ze op Tumblr zet, met links naar The Mechanical Curator (@MechCuratorBot) op Twitter.

Aan de slag

De eerste upload van één miljoen afbeeldingen was op 1 december 2013. In diezelfde maand heeft BL Labs 1.020.418 ‘uitgeknipte’ afbeeldingen op Flickr Commons gezet. Iedereen werd uitgenodigd om ermee te experimenteren – en dat was niet aan dovemansoren gezegd. Het publiek is er op een fantastische manier mee aan de slag gegaan. Tot nu toe registreerden we 1 miljard bezichtigingen en 17,5 miljoen toegevoegde tags.

Ook werden de afbeeldingen verwerkt in allerhande ‘projecten’, variërend van kaartspelen tot kinderboeken en van face recognition spelletjes tot indrukwekkende kunstwerken die de wereld rondgaan, zoals ‘Crossroads of Curiosity’ door Amerikaans kunstenaar David Normal. En dat alles op basis van een collectie ‘oude boeken’.

Verhalenboek

Mijn favoriete winnaar van 2017 is ‘Vittoria’s World of Stories’ (zie goo.gl/mYw7UM), een inzending in de categorie ‘Teaching and Learning’. Een team van ouders, leerlingen en onderwijzers van de Vittoria Primary School, in Islington, maakte een papieren verhalenboek met illustraties uit de Flickr Commons-collectie.

Samenwerking

De BL Labs Staff-winnaar van 2017 is ‘Two Centuries of Indian Print‘ (zie bit.ly/2CentIndianPrint). Dit samenwerkingsverband tussen de British Library en diverse wetenschappelijke instellingen in Londen en India zorgde ervoor dat moeilijk vindbare en slecht toegankelijke vroege Bengaalse drukken gedigitaliseerd werden.

Een groot probleem was het ontbreken van OCR-software voor de Bengaalse taal. Dus schreef het team een internationale prijsvraag uit en nu is deze software beschikbaar. Bovendien heeft een uitgebreid programma van seminars en workshops geleid tot betere uitwisseling van digitale vaardigheden onder Indiase informatieprofessionals. Dat zijn mooie, tastbare resultaten. Bovendien heeft dit project de internationale contacten tussen collega’s versterkt. En dat is de grootste winst.

De meeste inzendingen voor de BL Labs Awards zijn afkomstig uit Engelssprekende landen. Het zou mooi zijn als er meer ‘non-Anglo’ inzendingen binnenkomen. In 2019 zijn er weer nieuwe kansen.

Marja Kingma is curator Germanic Studies bij de British Library.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen; de Smart Humanity-special hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *