RKDmaps geeft impuls aan nieuw kunsthistorisch onderzoek

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft een nieuwe onderzoekstool ontwikkeld. Met RKDmaps kunnen op basis van geografische gegevens de woon- en werkplaats van kunstenaars in beeld worden gebracht.

Welke kunstenaars woorden bij elkaar in de buurt? En hoeveel kunstenaar betrof dit? RKDmaps visualiseert dergelijke zoekgegevens. Het laat zien of kunstenaars vlak bij een kunstacademie, een museum of een kunsthandelaar woonden. De welvaart van een buurt kan ook iets zeggen over de welstand van kunstenaars.

Daarnaast kan de plek waar de kunstenaar woonde van invloed zijn geweest op zijn werk.  De patronen die gevisualiseerd worden met RKDmaps kunnen verder worden onderzocht in combinatie met de online databases van het RKD; originele brieven, archieven en foto’s van kunstenaars en hun kunstwerken. Het RKD bezit daarbij de grootste kunsthistorische bibliotheek van Nederland.

Het online volgen en vergelijken van kunstenaars met behulp van historische kaarten biedt zo nieuwe aanknopingspunten voor kunsthistorisch onderzoek. En dat is handig voor studenten en professionals, maar ook voor geïnteresseerde kunstliefhebbers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *