Petite histoire van alledaagse leven tijdens WO2 geconserveerd en gedigitaliseerd

Vier instellingen conserveren en digitaliseren samen 260.000 pagina’s WO2-archief. Het programma voor het behoud van het papieren erfgoed Metamorfoze honoreerde de aanvraag van WO2-collecties deze zomer. Dit najaar gaan de eerste archieven onder de scanner.

Onderzoek doen naar Zeeland of Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog en kennis opdoen over verzet of de Communistische Partij van Nederland (CPN) in die periode? Vanaf volgend jaar wordt dat een stuk gemakkelijker. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland (BMZ), Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), Regionaal Archief Nijmegen (RAN) en Verzetsmuseum Amsterdam (VMA) conserveren en digitaliseren namelijk samen, op initiatief van het Netwerk Oorlogsbronnen, bijna 34 meter (260.000 pagina’s) over deze onderwerpen.

Alledaagse leven in een buitengewone tijd

De individuele collecties zijn stuk voor stuk uniek in hun soort, maar gaan allemaal over het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog. De twee regionale oorlogscollecties (RAN en BMZ) hebben betrekking op gebeurtenissen met landelijke impact. De collecties van landelijk belang (IISG en VMA) hebben een sterke regionale uitstraling.

Het geheel omvat oorlogsbronnen als dagboeken, persoonlijke correspondentie, notulen van raadsvergaderingen, getuigenverklaringen et cetera. Ze laten de petite histoire zien van het alledaagse leven in een buitengewone tijd van grootschalig geweld, bezetting en verdrukking.

De bedoeling is dat de collecties in de loop van 2019 en 2020 online te raadplegen zijn.

(Bron en afbeelding: www.oorlogsbronnen.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *