Nieuwe entree voor Nationaal Archief

Het gebouw van het Nationaal Archief in Den Haag heeft sinds kort een nieuwe entree. Het straalt nu openheid en toegankelijkheid uit. En videoschermen laten zien wat er te beleven valt.

“Het Nationaal Archief is een vrij toegankelijk gebouw. Iedereen die dat wil kan binnenkomen en gebruik maken van onze archieven,” vertelt een woordvoerder van het NA. “Om de openheid en toegankelijkheid ook uit te stralen, wilden we een aantrekkelijkere entree maken, waar je ook meteen kunt zien wat we te bieden hebben.“ Het resultaat: een lichte, kleurrijke, overzichtelijke ruimte. En op videoschermen kunnen voorbijgangers zien wat er in het gebouw te beleven is.

Vervolg

De verbouwing is een vervolg op een eerdere verbouwing (2014) aan het achterste gedeelte van de begane grond van het gebouw. Deze vormt de omloop naar de tentoonstellingsruimte, workshopruimte en de studiezaal met ontvangstbalie en leesruimte.

Vooruitlopen

Op verzoek van de Rijksbouwmeester is in het nieuwe ontwerp alvast vooruitgelopen op de toekomstige ontwikkeling aan het plein voor het gebouw van het Nationaal Archief en de verbouwing van de naastgelegen Koninklijke Bibliotheek. “Met name in de gevellijn zie je dit terug. Hiermee werd bovendien 120 m2 extra ruimte gecreëerd. Een zeer welkome uitbreiding,” aldus een NA-woordvoerder. Tegenwoordig houden ook de Onderwijsraad en de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) kantoor in dit gebouw.

Ook interieur aangepakt

Naast de verbouwing van de gevel is het interieur aangepakt. “Helemaal in lijn met onze huisstijl. Met warme kleuren, meer en vooral ook leuke zitjes en een fijne koffiebar.” In de foyer op de eerste etage is deze stijl doorgetrokken. Hier organiseert het NA regelmatig zelf bijeenkomsten, zoals lezingen. Ook zijn de ruimtes te huur.

Onderwijstentoonstelling

Voorlopig staan er geen nieuwe interne verbouwingen meer op stapel. Op dit moment is het NA bezig met de inrichting van een ruimte voor de nieuwe en permanente Onderwijstentoonstelling. Deze is vanaf 21 januari 2019 te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *