‘Kattebelletjes uit de Belgische Opstand’ verkozen tot Stuk van het Jaar 2018

De ‘Kattebelletjes uit de Belgische Opstand’ zijn op 27 oktober verkozen tot Stuk van het Jaar 2018. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum reikte Sacha de Boer de wisselbeker uit aan het CBG – Centrum voor familiegeschiedenis, die deze stukken inzond voor de verkiezing.

De ‘kattebelletjes’ zijn kleine briefjes die Abraham Eijbergen, een gewone soldaat, verstuurde tijdens de Belgische Opstand (1830). Ze geven een unieke inkijk in het dagelijks leven van een dienstplichtig militair. Daarbij is het uniek dat deze kattebelletjes bewaard zijn gebleven. De berichtjes waren kort maar krachtig. Desalniettemin gaven de staccato-berichten voldoende informatie aan de geadresseerde over de toestand van zijn medestrijders met berichten als ‘komplementen en dat hij nog leeft’,  ‘de kapt. Bergem, arts, keerde geblesseerd’ en ‘Luitenant Jacobs gekwetst’. Je kunt het stuk hier bekijken.

In de maand oktober kon iedereen via www.stukvanhetjaar.nl stemmen op het mooiste, meest bijzondere archiefstuk. Voor archieven een mooie kans om een topstuk uit hun collecties aan een groot publiek te tonen. In totaal waren er dit jaar 44 inzendingen. De inzendingen van Tresoar en het Gelders Archief eindigden op de tweede respectievelijk derde plaats. Over twee jaar wordt deze prijs opnieuw uitgereikt aan een archief.

(Beeld: Kattebelletjes uit de Belgische Opstand (1830). CBG Collectie | Collectie Kempff)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *