Guus van den Brekel krijgt EAHIL-award

Op het congres van EAHIL (European Association for Health Information and Libraries) afgelopen juli kreeg Guus van den Brekel een award van de organisatie. Van den Brekel is medisch informatiespecialist bij de Centrale Medische Bibliotheek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

‘Tijdens het galadiner in Cardiff City Hall heb ik de award gekregen voor al het werk dat ik door de jaren heen voor en met EAHIL heb gedaan,’ vertelt Guus van den Brekel. ‘Het is een soort lifetime achievement. Een hele eer!’

Oplossingen

Dit jaar had Van den Brekel een eigen stand op het congres, waar hij bezoekers liet zien hoe ze het beste de full-text van een wetenschappelijk artikel kunnen vinden: ‘How to get the pdf’. Ook vertelde hij over open access-buttons in browsers: “Die maken het erg makkelijk om open access en alternatieve legale versies van wetenschappelijke publicaties te vinden”.

“Als bibliothecarissen niet in staat zijn (of de kennis niet hebben) om (open access) informatie te vinden, wie dan wel? We moeten onze mensen dit leren, de klant heeft het veelal zelf al ontdekt en gekozen,” aldus Van den Brekel. “Steeds vaker maken 3rd parties oplossingen voor onze problemen – die wij dan weer moeten kopen.”

Leren en spelen

In zijn dankwoord benadrukte Guus van den Brekel het feit dat informatiespecialisten niet alleen onderling meer met elkaar moeten communiceren maar ook met hun leidinggevenden, hun klanten, kortom, hun community. Ook pleitte hij ervoor dat leidinggevenden informatiespecialisten meer de gelegenheid geven om te leren en te ‘spelen’, iets wat er volgens hem in hectische dagelijkse beslommering wel eens bij in schiet, maar essentieel is om bij te blijven. Tot slot bedankte hij zijn eigen leidinggevende Annalies Koelstra voor de ruimte die hij krijgt om de dingen te doen waar hij goed in is.

Op komst: In een serie portretten van biomedisch informatiespecialisten in IP nr. 6 (verschijnt op 30 augustus) vertelt Guus van den Brekel uitgebreid over zijn werkzaamheden bij de Centrale Medische Bibliotheek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Verder lezen: Terugkijken: EAHIL 2018 in Cardiff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *