Ook Canadese krant The Globe and Mail experimenteert met extra uitleg bij nieuwsberichten

The Globe and Mail in Canada kan zich voegen in het rijtje van kranten dat experimenteert met uitklapbare blokken achtergrondinformatie bij nieuwsartikelen.

“The idea behind this project is really not dumbing down the news, but the idea is that no matter how intelligent a reader is, no matter how engaged with the news they are, we all have gaps in our knowledge.” Dat zegt  Krashinsky Robertson; ze is bij The Globe and Mail verantwoordelijk voor het experiment met de blokken achtergrondinformatie (explainers) bij nieuwsartikelen. Deze blokken zijn herkenbaar door een klein kadertje tussen de tekstkolommen. Gaat de lezer met een muis over de kop heen, dan ontvouwt zich de achtergrondinformatie.

Niet nieuw

Nieuw is dit idee niet. In mei 2017 ontwikkelde de Nederlandse startup Newschain een gelijknamig storytelling- en databasesysteem. Hiermee kunnen auteurs hun verhalen voorzien van losse (achtergrond)informatieblokken. En in oktober 2017 lanceerde de Guardian Snippets. Snippets zijn kleine herbruikbare stukken informatie die context geven bij een nieuwsbericht.

Lees ook: Startup Newschain: Informatieblokkendoos 

(Beeld: een voorbeeld van een uitklapbare blok achtergrondinformatie bij ‘The Globe and Mail’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *