Virtual reality tour door Anne Franks onderduikplek gelanceerd

Vandaag, op Anne Franks 89e geboortedag, lanceren de Anne Frank Stichting, Force Field VR en Oculus een virtual reality tour van Anne Franks onderduikplek: Anne Frank House VR. De tour geeft een inkijkje in de onderduikplaats in het Achterhuis. Zijn de kamers in werkelijkheid leeg, in de VR-tour zijn ze ingericht in de stijl van de onderduikperiode.

Anne Frank House VR laat de vertrekken van het Achterhuis ingericht zien. Force Field VR maakt gebruik van de nieuwste VR-visualisatietechnieken in combinatie met intensief handwerk om tot een fotorealistisch resultaat te komen; dit alles op basis van uitvoerig historisch onderzoek.

Wens van Otto Frank

Het feitelijke Achterhuis is leeg (afgezien van de groeistreepjes van Anne en Margot, het kaartje van Normandië en de plaatjes die Anne in haar kamertje op de muren plakte). De meubels zijn na de arrestatie van de acht onderduikers in opdracht van de nazi’s weggehaald. Het was de wens van Otto Frank, Annes vader, om de kamers in het Achterhuis leeg te laten. Otto overleefde als enige van de acht onderduikers de oorlog. Na zijn terugkeer uit Auschwitz maakte hij zich sterk voor het uitgeven van zijn dochters dagboek en voor het behouden en openstellen van de onderduikplek.

Gratis beschikbaar

De virtual reality tour duurt circa 25 minuten en is beschikbaar in zeven talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Hebreeuws. Anne Frank House VR is gratis en te vinden in de Oculus app store voor Samsung Gear VR en de onlangs gelanceerde Oculus Go bril van Oculus en Facebook zelf.

(Beeld: Annes kamer, screenshot uit de VR-tour)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *