Rembrandt database vernieuwd en verrijkt

Vandaag lanceert het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis de volledig vernieuwde Engelstalige www.rembrandtdatabase.org. Deze biedt onderzoeksmateriaal zoals  teksten, hoogwaardige afbeeldingen en onderzoeksdata  over schilderijen van Rembrandt in combinatie met anonieme werken uit de Rembrandt-school. 

(Inter)nationale data-uitwisseling
De database is verrijkt met data  van het diepgaande onderzoek naar Rembrandts Saul en David uit het Mauritshuis. Het museum heeft de onderzoeksresultaten met steun van Stichting de Johan Maurits Compagnie geïnventariseerd en bewerkt. Het Tiroler Landesmuseum in Innsbruck heeft inmiddels
zijn documentatie online gezet. Ook andere partners zoals het Städel Museum in Frankfurt,  The Leiden Collection in New York en de Staatsgalerie in Stuttgart delen spoedig hun data.

600 schilderijen

Van meer dan 600 schilderijen is kunsthistorische documentatie beschikbaar, van ruim 250 schilderijen ook de technische documentatie. De nieuwe functionaliteiten van de website verhogen de toegankelijkheid en bruikbaarheid.

Startpunt voor onderzoek
The Rembrandt Database – een samenwerkingsverband van musea, onderzoeksinstellingen en onderzoekers wereldwijd – richt zich op het beschikbaar maken van beeld- en tekstmateriaal, dat voortkomt uit materiaal-technisch onderzoek en restauratie van schilderijen. Het is voor het eerst dat dit
materiaal,  dat over de wereld verspreid is, virtueel bij elkaar wordt gebracht.

Prof.dr. Chris  Stolwijk, Algemeen directeur RKD, ineen persbericht: ‘Restauratoren, conservatoren, onderzoekers, studenten en andere professionals maken al gretig gebruik van de website. Samen met andere partijen creëert het RKD hiermee dé toegang voor onderzoek naar  Rembrandt’. 

Beeld: Ultraviolet licht foto van het schilderij tijdens restauratie. Foto: Margareta Svensson, Mauritshuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *