Figshare Fest in Universiteitsbibliotheek Utrecht

Op dinsdag 12 juni staat de Universiteitsbibliotheek Utrecht in het teken van Figshare Fest Netherlands 2018. Figshare is een platform voor dataopslag.

In de ochtend zijn er keynotes van Mark Hahnel (Figshare) en Daniel Oberski (Universiteit Utrecht). Mark Hahnel is de CEO van Figshare, een platform voor dataopslag. Hahnel heeft dit platform opgericht, terwijl hij aan zijn promotie (Biologie) werkte bij Imperial College Londen. Hij is een groot voorstander van open science. Tijdens Figshare fest vertelt hij wat er de afgelopen zes maanden is gebeurd bij Figshare en wat er het komende half jaar gaat gebeuren.

Open science

Daniel Oberski is universitair hoofddocent in Methode & Statistiek aan het Departement Maatschappijwetenschappen. Als lid van de Utrecht Young Academy is hij een pleitbezorger van open science. Wetenschappelijke informatie wordt vaak afgeschermd door een betaalmuur. Volgens Oberski hindert dit goede wetenschap. “Open science is gewoon goede wetenschap.”

Use cases

In de middag zijn er workshops. Er wordt aandacht besteed aan specifieke use cases van figshare. De Universiteit van Amsterdam gebruikt het als research datamanagementplatform, terwijl de Universiteit Utrecht het inzet om onderwijsmateriaal (open) te delen. Daarnaast vertelt Sanli Faez (universitair docent bij het departement Natuur- & Sterrenkunde) over de uitdagingen van een open onderzoekspraktijk. Dit doet hij aan de hand van de nieuwe podcastserie The road to open science die Utrecht Young Academy en de Universiteitsbibliotheek Utrecht samen produceren.

Figshare fest vindt plaats van 10-16 uur in de Universiteitsbibliotheek Uithof. Deze dag staat open voor docenten en onderzoekers, ondersteuners voor docenten en onderzoekers vanuit een beleids-, bibliotheek- of ICT-afdeling, en verder iedereen die verbonden is aan een onderzoeksinstelling, hogeschool of universiteit.

Aanmelden kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *