Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB) viert 15-jarig bestaan

Het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB) viert op 14 juni jubileumsymposium ter gelegenheid van zijn 15-jarig bestaan.

Het feestelijke jubileumsymposium van het SHB vindt op 14 juni vindt in het Centraal Museum Utrecht plaats. Het heeft als thema Open. Na de opening door mr. Thom de Graaf, voorzitter Vereniging Hogescholen, wordt de relatie met open onderwijs, open onderzoek en open in/naar het werkveld door diverse sprekers belicht.

Professionele gesprekspartner

In 15 jaar heeft het SHB zich ontwikkeld tot een professionele gesprekspartner en een netwerk voor samenwerking en kennisuitwisseling. Het SHB stond onder meer aan de wieg van de HBO-Kennisbank en er worden gezamenlijk licenties voor databanken aangeschaft. Vorig jaar heeft het SHB Visie SHB op Open Access gepresenteerd, waarin zij zich uitspreekt voor Open Access van alle opbrengsten van praktijkgericht onderzoek in het HBO, de zogenaamde “Groene Route”. Het SHB viert haar jubileum met een tweetal activiteiten.

Doel

SHB is opgericht op 21 juni 2003 door een aantal hogescholen. Doel was en is om via kennisuitwisseling en een goede profilering van de hogeschoolbibliotheek het onderwijs en onderzoek nog beter te ondersteunen. SHB levert hiertoe een gezamenlijke inspanning. Er zijn momenteel 33 hogescholen lid van het SHB.

Vijf speerpunten

In haar beleidsplan heeft het SHB vijf speerpunten benoemd:

1. Verbetering van kwaliteit, kwantiteit en toegankelijkheid van kennis

2. Versterking en profilering van de in- en externe positie van de hogeschoolbibliotheek als

partner in onderwijs en onderzoek

3. Vormgeving van strategisch partnerschap binnen het landelijk krachtenveld, met oog voor

voortschrijdende internationalisering

4. Vergroting van expertise binnen de hogeschoolbibliotheken over actuele thema’s:

auteursrechten, Open Access, publiceren, adviesvaardigheden, onderzoekvaardigheden,

procesinrichting front- en backoffice en digitalisering van het onderwijs

5. Fungeren en bekend staan als innovatief platform met aanjagend vermogen

Belangenbehartiging en kennisdeling

Het SHB wil deze doelen bereiken door middel van belangenbehartiging en kennisdeling. Het SHB wordt benaderd om mee te denken over de landelijke kennisinfrastructuur. Die lijn zetten we door in de activiteiten rondom de belangenbehartiging. Daarnaast bevorderen we de actieve samenwerking binnen de hogeschoolbibliotheken en houden we elkaar door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen op de hoogte. Komend jaar wordt er gewerkt aan een nieuw beleidsplan.

Aanmelden

Aanmelding voor het jubileumsymposium op 14 juni is nog mogelijk via shb.secretariaat@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *