Nieuwe catalogus Mediakunst.net verenigt mediakunstcollecties

Op 19 juni a.s. lanceren het Van Abbemuseum, het Frans Hals Museum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Stedelijk Museum Amsterdam en LIMA de online catalogus Mediakunst.net. Deze catalogus verenigt de mediakunstcollecties van de deelnemende instellingen. Zij moet dé online catalogus van mediakunst in Nederland worden.

De op Mediakunst.net verzamelde werken zijn wereldwijd beschikbaar voor onderzoek, educatie en presentatie. Online bezoekers kunnen straks digitaal dwalen in de aangesloten collecties die een selectie werken bevatten van pioniers uit de mediakunstgeschiedenis tot hedendaags talent. Zowel internationale als Nederlandse kunstenaars zijn gerepresenteerd in deze omvangrijke collectie zoals onder meer Marina Abramović, Charles Atlas, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Ed Atkins, Rineke Dijkstra, Wendelien van Oldenburgh en Melanie Bonajo. De catalogus wordt voortdurend aangevuld met nieuwe werken en nieuwe collecties en is zo een continu groeiende catalogus van mediakunst in Nederland.

Tijdens de lancering van Mediakunst.net in het Stedelijk Museum Amsterdam op 19 juni gaan beeldend kunstenaar Julika Rudelius, kunstcriticus Sasha Bronwasser en videokunstenaar en theoreticus David Garcia in gesprek over online zichtbaarheid en de geschiedenis, toekomst en de positie van mediakunst binnen instituten en musea.

Mediakunst.net wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en LIMA, en het Van Abbemuseum, Frans Hals Museum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Stedelijk Museum Amsterdam. Digitaal Erfgoed Nederland en Museum Boijmans van Beuningen ondersteunden mede de ontwikkeling van het project.

(Beeld: screendump van Mediakunst.net)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *