Foto van de maand: Doha’s boekenpanorama

Door: Vincent M.A. Janssen

De skyline van Doha is een iconisch silhouet rijker. Ditmaal geen duizelingwekkende wolkenkrabber, maar een enorme bibliotheek in de vorm van een ruimteschip. De nieuwe nationale bibliotheek van Qatar – die afgelopen maand officieel geopend werd – is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas en zijn bureau OMA. Eerder verzorgde OMA het ontwerp van de Seattle Central Library en de Alexis de Toqueville-bibliotheek in Caen.

De beschikbare 42.000 vierkante meter wordt gevuld met de collecties van de nationale bibliotheek, Doha’s openbare bibliotheek en de lokale universiteitsbibliotheek. Het gebouw is echter zodanig ontworpen dat de bezoekers niet merken dat verschillende instituten het pand delen; het bestaat namelijk uit één grote ruimte. Koolhaas streefde ernaar om de collecties panoramisch op te stellen, waardoor de boeken – geplaatst in marmeren kasten – vanuit alle hoeken zichtbaar zijn.

Alleen de erfgoedcollectie – die oude teksten over de islamitische cultuur bevat – heeft een eigen plek gekregen. De manuscripten worden tentoongesteld in een uitgegraven ruimte van ruim zes meter diep. Zo blijft de waardevolle collectie afgeschermd, maar maakt zij toch deel uit van de open structuur van het gebouw.

Vincent M.A. Janssen is redacteur van IP en specialist Scientific Information bij de Maastricht University Library.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *