Tentoonstelling ‘Op expeditie in de achtertuin’ geopend

Vandaag opent de tentoonstelling ‘Op expeditie in de achtertuin’, samengesteld door studenten en een promovenda Boekwetenschap van UvA. Zij sluit aan bij het natuurthema van de Boekenweek 2018.

‘Op expeditie in de achtertuin’ laat zien hoe Eli Heimans (1861-1914) en Jac. P. Thijsse (1865-1945) met hun boeken, wandelgidsen en tijdschrift de alledaagse natuur onder de aandacht wisten te brengen bij jong en oud in Nederland. De ontmoeting van het tweetal, beiden docent en natuurliefhebber, in 1893 betekende niet alleen het begin van een vriendschap, maar eveneens van een zeer vruchtbare samenwerking. Eén jaar later verscheen hun debuut Van vlinders, bloemen en vogels (1894) bij de Amsterdamse uitgeverij W. Versluys, waarna nog vele titels volgen.

De verfrissende vertelwijze en eenvoudige lessen over veel voorkomende planten en dieren vielen niet alleen in de smaak bij de jeugd, maar ook bij volwassenen. Waar de Nederlandse natuur lange tijd maar grauw en saai werd bevonden, weten Heimans en Thijsse het volk te overtuigen van haar schoonheid. In heel Nederland trekt men erop uit en wordt het park, bos, de hei, het strand en zelfs de eigen achtertuin met andere ogen bekeken.

‘Op expeditie in de achtertuin’ is samengesteld door Eline Kortekaas (promovenda Boekwetenschap), Marissa Griffioen en Noëlle Mebarki (allebei student Boekwetenschap). De tentoonstelling is tot en met 16 april te bezichtigen bij Boekwetenschap – Universiteit van Amsterdam, BG2 / Eerste verdieping, Turfdraagsterpad  15-17 in Amsterdam.

(Beeld uit het boek ‘Het Naardermeer’ van Jac. P. Thijsse. Foto: WeeJeeVee / CC BY-SA 4.0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *