VOGIN Fonds voor kennis- & informatie(technologie) beloont 2 voorstellen

Innovatieve voorstellen die de samenleving helpen om de rol van kennis- & informatie(technologie) beter te begrijpen en de toepassing ervan beter in te zetten: dit was de insteek van de call die het VOGIN Fonds nieuwe stijl – mede mogelijk gemaakt door GO Fonds – eind oktober 2017 uitzette. Er kwamen 49 voorstellen binnen, 2 ervan zijn gehonoreerd.

De grote hoeveelheid reacties op de eerste call heeft het VOGIN Fonds verrast, evenals de kwaliteit van de aanvragen. Dit schrijft het Fonds in een persbericht. “De aanvragen kwamen van alle kanten: van grote spelers en gerenommeerde instanties tot kleine creatieve coalities en starters. Met uiteenlopende projecten: van high tech tools en robots tot slimme ‘offline’ ideeën en activiteiten met originele en creatieve invalshoeken.”

Beoordeling

Bij de beoordeling van de voorstellen is naar verschillende aspecten gekeken. Zo diende het voorstel aan te sluiten bij “de volledige doelstelling” van het Fonds (“dat wil zeggen projecten die de samenleving helpen om de rol van kennis- & informatie(technologie) beter te begrijpen én de toepassing ervan beter in te zetten”). Andere aspecten waren: de mate van innovatie, het maatschappelijk belang / de maatschappelijke impact en tot slot samenwerking met de creatieve sector.

Gehonoreerd projecten

De twee projecten die gehonoreerd zijn:

  • Achter de Algoritmen (van Stichting Lowercase, Jim Stolze). Dit project wil de wereld áchter big data en kunstmatige intelligentie laten zien. De initiatiefnemers laten de kijker kennismaken met de belangrijkste algoritmen en hun bedenkers. Hoe werken ze? Wat voor data hebben ze nodig? En waar zien we ze terug in ons dagelijks leven? Het project bestaat uit een lijst (Algorithm Hall of Fame) die jaarlijks wordt gepubliceerd en een daaraan gekoppelde expositie. Dat laatste houdt in dat elk van de genomineerden uit de Algorithm Hall of Fame aan een kunstenaar wordt gekoppeld De kunstenaar wordt uitgedaagd om de essentie van het algoritme te verbeelden in een (interactief) kunstwerk.
  • Pixel People (van MAD emergent art center in Eindhoven, in samenwerking met Smart Homes en lokale partners). Met Pixel People willen de initiatiefnemers een ‘experience’ creëren waarin “onzichtbare digitale informatiestromen zichtbaar en – waar mogelijk – tastbaar worden door ze te combineren met de fysieke vanzelfsprekendheden uit onze alledaagse wereld.” Op die manier moeten mensen bewust worden van “gepaste en ongepaste, maar vooral onzichtbare informatiestromen en de mogelijke invloed hiervan op het individu en de maatschappij. Dit moet hen bewust maken en uiteindelijk vaardiger in het bewaken en op de juiste manier delen van hun identiteit – online en offline.”

De beide projecten krijgen een financiële ondersteuning tot 100.000 euro.

Agentschap

VOGIN-voorzitter Erwin la Roi vertelde in IP 5/2017 over het VOGIN Fonds ‘nieuwe stijl’: “Vanuit ons VOGIN Fonds ondersteunen we al verschillende jaren initiatieven die ons vakgebied een stap verder kunnen brengen. Dat doen we met relatief kleine bedragen – maximaal een paar duizend euro – want ons eigen kapitaal is bescheiden. Maar als je een jaar met een project bezig bent, is een paar duizend euro snel opgesoupeerd. Grote projecten kunnen we niet zelfstandig ondersteunen, daarom wil VOGIN het ‘agentschap’ worden van een aantal fondsen. Het GO Fonds heeft toegezegd kansrijke projecten financieel te gaan ondersteunen.”

In het persbericht schrijft het VOGIN Fonds dat ze op dit moment “mogelijke samenwerkingen met andere partijen” onderzoeken en werken aan een volgende call.

(Beeld: pixabay.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *