Microsoft belicht visie op gebruik van Office 365 op European SharePoint Conference

Van 13 tot en met 16 november vond het grootste jaarlijkse congres over SharePoint en Azure in Europa plaats. Op de European SharePoint Conference (ESPC) konden ruim 1600 bezoekers vier dagen lang luisteren naar experts in een van de drie pakketten: SharePoint, Office 365 en Azure.

Door: Daniël de Vette, redacteur van IP en SharePoint-consultant bij ShareValue

Vaste bezoekers van de European SharePoint Conference weten het inmiddels: voor de nieuwste aankondigingen ga je niet naar dit congres. Daarvoor moet je bij de veel grotere Amerikaanse tegenhanger Ignite zijn. Wat dit congres wél interessant maakt, is dat Microsoft zijn visie over het gebruik van de pakketten SharePoint, Office 365 en Azure nader toelicht.

Platform-onafhankelijk

Opvallend was bijvoorbeeld dat Microsoft steeds meer platform-onafhankelijk wordt. Zo maakten de meeste sprekers (ook die van Microsoft zelf) in hun presentaties gebruik van Google Chrome in plaats van de eigen browser Edge.

Het ging zelfs zover dat bij de laatste keynote een ontwikkelaar van Google het podium betrad om iets te vertellen over Angular Elements, een programmeertaal ontwikkeld door Google. De Google-spreker toonde aan hoe deze programmeertaal gebruikt kan worden in combinatie met SharePoint-sites.

Werken met Teams
Terug naar de visie van Microsoft. En daarmee gelijk naar een van de opvallendste, nieuwe aspecten binnen Office 365. Want de visie op het gebied van samenwerking binnen het Office 365-palet is  behoorlijk verschoven sinds de release van het nieuwste samenwerkingsproduct van Microsoft: Teams.

Deze applicatie werd zo’n half jaar geleden door Microsoft vrijgegeven. Het richt zich op snelle samenwerking door de verschillende facetten van Office 365 in één overzicht te tonen en dit te combineren met een chatfunctionaliteit. Verder biedt Teams de mogelijkheid om documenten met elkaar te delen. Niet meer met metadata, maar ‘gewoon’ weer in mappen.

Het idee achter Teams is dit: bevorder de acceptatie van gebruikers, aangezien SharePoint vaak toch als te statisch wordt ervaren. Overigens is dat statische makkelijk te verklaren. Voor gebruikers is SharePoint veelal een ouderwetse webpagina die niet makkelijk te bezoeken is met mobiele applicaties. Daarnaast blijft het voor gebruikers lastig om documenten op de juiste manier in SharePoint te plaatsen.

Is SharePoint afgeschreven?
Nee, ook SharePoint krijgt een modern jasje. Maar de invulling van de vernieuwde SharePoint-omgeving is volgens Microsofts visie wel anders dan hoe die tot nu toe gebruikt werd. Het product zal zich meer moeten richten op samenwerking op bedrijfsniveau. Dus de SharePoint-omgeving is niet langer meer de plek waar medewerkers al hun documenten opslaan.

Wel kunnen volgens Microsoft corporate nieuws en afdelingsgerelateerde documenten nog altijd het beste in een SharePoint-omgeving een plek krijgen. Maar gaat het dus om kortstondige samenwerking, projecten en teams, dan is het beter om SharePoint links te laten liggen en gebruik te maken van de eerder genoemde applicatie Teams.

Office 365
Aangezien Office 365 een cloud-platform is, kunnen nieuwe applicaties vanuit Microsoft direct geactiveerd worden voor alle gebruikers. Dit is dan ook al gebeurd bij de bovengenoemde veranderingen. Heb je SharePoint echter lokaal gehost, dan zal je moeten wachten tot SharePoint 219 on-premise volgend jaar uitkomt. De veranderingen in de on-premise versie zullen de cloud-variant echter niet bijhouden. Die is namelijk nog lang niet uit geëvalueerd.

(Foto: Daniël de Vette)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *