Library of Congress stopt met archiveren van alle tweets

In 2010 kondigde de Library of Congress aan om alle berichten op twitter te archiveren, met terugwerkende kracht vanaf 2006. Daar komt eind dit jaar een eind aan, schrijft de bibliotheek in een blogpost.

Met twaalf jaar aan twitterberichten heeft de Library of Congress volgens eigen zeggen het ontstaan van een belangrijk social media platform vastgelegd. Maar inmiddels is er wel veel veranderd: zo is bijvoorbeeld de hoeveelheid twitterberichten enorm toegenomen en wordt er steeds meer met beelden getwitterd (terwijl de Library of Congress alleen tekst vastlegt).

De berichten die vanaf 1 januari 2018 worden verzameld en gearchiveerd, zijn “thematisch en gerelateerd aan evenement, bijvoorbeeld verkiezingen en publiek beleid”.

De bibliotheek archiveert normaliter niet alles, schrijft de Library of Congress in een nadere toelichting (white paper, zie pdf). Maar omdat onduidelijk was welke kant sociale media zouden opgaan, werd een uitzondering gemaakt voor openbare tweets. Nu sociale media gemeengoed zijn geworden, brengt de bibliotheek haar collectie meer in lijn met haar beleid.” Of anders gezegd: meer in lijn met de keuze van de websites die de bibliotheek archiveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *