Leidse Nieuwscheckers en Nu.nl officieel erkend als factcheckers

Het International Fact-Checking Network (IFCN) Factcheck heeft  Nu.nl en Universiteit Leiden (Nieuwscheckers) toegevoegd aan zijn lijst van officieel erkende factcheckers. Vijf vragen aan Alexander Pleijter. Hij begeleidt bij de studierichting Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden studenten bij het leren factchecken.

Wat is het International Fact-Checking Network?

“Dat is een soort van netwerk van internationale factcheckorganisaties. Gefaciliteerd door het Amerikaanse Poynter Institute, een instituut dat zich inzet voor de journalistiek. Het netwerk is bedoeld voor uitwisseling van kennis en ervaringen. Zo wordt er jaarlijks een congres voor factcheckers georganiseerd.”

Hoe belangrijk is voor Nieuwscheckers en alle andere factcheckende organisaties waar ook ter wereld om de erkenning van dit Network te krijgen?

“Het is om twee reden belangrijk. In de eerste plaats om te laten zien aan de buitenwereld dat we werken volgens bepaalde criteria en standaarden. En dus niet zo maar wat doen. Met deze erkenning kunnen we laten zien dat voldoen aan die internationale voorwaarden. In de tweede plaats is het voor ons van belang omdat we in een samenwerkingsproject met Facebook zitten. En Facebook wil alleen samenwerken met factcheckers die werken volgens de principes van IFCN en ook die goedkeuring hebben.”

Wat moet je ervoor doen om erkend te worden?

“Allereerst moet je zorgen dat je werkt volgens hun criteria en dat ook zichtbaar maakt op de website. Dus bijvoorbeeld openheid geeft over je werkwijze, je correctiebeleid en je medewerkers. Vervolgens moet je een aanvraag indienen en een geldbedrag overmaken. De aanvraag wordt beoordeeld door onafhankelijke adviseurs en op basis van hun oordeel wordt je toegelaten.”

Jullie zijn, samen met NU.nl, een van de 40 factcheckende organisaties die deze erkenning in november hebben gekregen. Is dat veel of weinig, 40 factcheckende organisaties? Zijn het er wereldwijd veel meer?

“Er zijn er meer, maar ik zou niet weten hoeveel. In Nederland doen ook veel meer organisaties aan factchecken, zoals NRC en de Volkskrant. Maar ik vermoed dat die niet per se die goedkeuring willen. Die zullen wellicht meer uitgaan van hun eigen standaarden en reputatie.”

Hoeveel studenten werken nu mee bij de Nieuwscheckers?

“We hebben nu één student die twee dagen in de week werkt bij Nieuwscheckers. Hopelijk binnenkort twee. Daarnaast hebben we tijd en wijle studenten die factchecken als studieopdracht.”

LEES OOK: ‘Interview met Alexander Pleijter: “Factcheckers zijn niet onfeilbaar: je kunt bepaalde bronnen missen”‘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *