Jos Wetzels wint KNVI Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde

Op 27 november ontving Jos Wetzels (Technische Universiteit Eindhoven) de KNVI Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde (5.000 euro) bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Zijn scriptie KINTSUGI, Identifying & addressing challenges in embedded binary security gaat over beveiliging van ingebouwde systemen in bijvoorbeeld infrastructuur, medische apparatuur, auto’s en vliegtuigen.

Jos Wetzels richtte zich op de bescherming tegen zogenaamde ‘memory corruption bugs’, waarbij kleine programmeerfouten al snel leiden tot kwetsbaarheden die aanvallers in staat stellen systemen te saboteren of over te nemen. Waar onze laptops, servers, desktop computers en smartphones inmiddels flink wat defensieve maatregelen (zogenaamde ‘exploit mitigaties’) tegen dit soort aanvallen hebben, is dit nog niet het geval voor embedded systemen (ingebouwde systemen).

Naast deze eerste prijs zijn er twee tweede prijzen van 1.000 euro voor Paul Marcelis (TU Delft) en Anna Latour (Universiteit Leiden). Paul Marcelis schreef de scriptie Frame Loss Characterisation and Data Erasure Coding for LoRaWAN, over het vergroten van de betrouwbaarheid van het draadloze netwerk LoRaWAN. Anna Latour schreef een scriptie over een efficiënte manier om mogelijke scenario’s en strategieën door te rekenen (met als titel Incremental algorithms for solving stochastic constraint optimisation problems with probabilistic logic programming.)

De KNVI Scriptieprijzen werden op 27 november uitgereikt door Maarten Emons, bestuurslid KNVI. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem, die nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen toekent. (www.khmw.nl)

(Foto: Hilde de Wolf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *