‘Hersenkraker’ AIVD kerstpuzzel 2017 online

De AIVD kerstpuzzel is al jaren een begrip. Vooral omdat-ie zich niet makkelijk laat maken. Ook dit jaar presenteert het NBV (Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging) een puzzel vol cryptische opgaven die de hersens flink doen kraken.

De puzzel bestaat uit 42 opgaven en is een uitdaging op het gebied van systematisch en logisch denken. Wat te denken van opgave 20:

“Wie?
(1) a. W,W, E, J, K, J, B, S,W, S
(1) b. R, A, M,W, H, J, M”

In 2016 lukte het tien teams om een score van honderd punten of meer te halen (met bonuspunten). Ter ere van deze groep puzzelaars is dat jaar de Club van 100 opgericht. Om dit gezelschap “een beetje exclusief te houden”, aldus de samenstellers, zijn dit jaar een paar extra moeilijke opdrachten opgenomen in de puzzel.

De puzzel is ooit ontstaan als een uitdaging die werknemers voor elkaar maakten. Sinds 2011 staat de puzzel online en kan iedereen meedoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *