Utrechtse informatieverzoeken nu te vinden via OpenWob.nl

De gemeente Utrecht krijgt elk jaar een paar honderd informatieverzoeken. Informatie die op basis van deze verzoeken openbaar gemaakt wordt, publiceert de gemeente al enige jaren op haar website. Om zo transparant mogelijk te zijn heeft de gemeente Utrecht in samenwerking met de Open State Foundation deze documenten nu optimaal doorzoekbaar gepubliceerd via OpenWob.nl.

Actief informatie publiceren    
Burgers, bedrijven of journalisten hebben op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) het recht om informatie op te vragen bij de gemeente. Utrecht maakt al zoveel mogelijk informatie actief openbaar. Dit zorgt ervoor dat iedereen informatie op de gemeentelijke website kan vinden zonder daarvoor een verzoek in te dienen en te hoeven wachten op antwoord.

Beter doorzoekbaar    
Wob-coördinator Edwin Rooke in een persbericht: ‘We ontvingen berichten van informatiezoekers die moeite hadden om het inmiddels omvangrijke Wob-archief te doorzoeken’. Informatiecommissaris Donovan Karamat Ali: ‘Samen met de Open State Foundation hebben we bekeken hoe we deze informatie beter doorzoekbaar konden maken. Via de nieuwe website OpenWob.nl is nu alle informatie die openbaar gemaakt is naar aanleiding van een informatieverzoek goed doorzoekbaar gemaakt’.

Open Wob    
Via Open Wob zijn de Wob-documenten vanaf maart 2015 te vinden en doorzoeken. Voor het eerst valt het gehele archief te doorzoeken en is het ook mogelijk om binnen de documenten zelf te zoeken. De website geeft verder aan welke lopende verzoeken er zijn en je kan een notificatie instellen voor wanneer deze beantwoord zijn. Tot slot wordt de gemiddelde looptijd van informatieverzoeken bijgehouden en is de informatie ook beschikbaar voor hergebruik als open data via het Dataplatform van de gemeente Utrecht (utrecht.dataplatform.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *