Rotterdamsch Leeskabinet verwerft boekerij Drs. P

Een Drs. P-tentoonstelling en de cd Het Rotterdams Passé van Drs. P markeren de officiële overdracht van de boekerij van dichter en liedjesmaker Heinz Polzer/Drs. P.  aan het Rotterdamsch Leeskabinet. Woensdag 22 november 2017 draagt Vic van de Reijt van ‘Het Heen- en Weerschap’ de collectie over op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb neemt het eerste exemplaar van de cd in ontvangst en opent de Drs. P-tentoonstelling.

Doorgeven aan nieuwe generatie

Heinz Polzer, bekend als Drs. P, studeerde economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool en was lid van het Rotterdamsch Studenten Corps. Hij was dichter, schrijver, cabaretier, letterkundige, componist, pianist en zanger van zelfgeschreven liedjes. Dodenrit, Veerpont, Het trapportaal (’De commensaal’), Knolraap en lof, schorseneren en prei en De zusters Karamazov waren zijn bekendste liedjes.

Na zijn overlijden in 2015 richtte Vic van de Reijt met andere vrienden een stichting op die het plezier van Drs. P wil doorgeven aan een nieuwe generatie.

Humor en het Rotterdamsch Leeskabinet
De privé-boekencollectie van Drs. P, met werken van hemzelf, met opdrachten aan zijn vrouw, boeken met opdrachten van andere schrijvers en publicaties over humor en taal, wordt overgedragen aan het Rotterdamsch Leeskabinet. De bibliotheek concentreert zich op literatuur, cultuurgeschiedenis en Rotterdam en heeft een mooie collectie op het gebied van humor in de cultuur. De collectie is toegankelijk bij de Universiteitsbibliotheek.

Cd Het Rotterdams Passé van Drs. P
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Erasmus Paviljoen presenteert Roland Vonk de door hem samengestelde cd Het Rotterdams Passé van Drs. P. en treden Fay Lovsky en Pierre van Duijl op. Burgemeester Aboutaleb neemt het eerste exemplaar van de cd in ontvangst. Daarop zijn naast uitvoeringen van Drs. P ook vertolkingen van Leen Jongewaard, Gerard Cox en Liesbeth List te horen. Kees Torn en Mike Boddé schreven muziek bij onlangs ontdekte teksten over Rotterdam, waaronder een gedicht over Station Delftsche Poort. Daarna draagt Vic van de Reijt namens ‘Het Heen- en Weerschap’ de privé-bibliotheek van Heinz Polzer over aan het Rotterdamsch Leeskabinet.

Tentoonstelling Rotterdamse tijd
In de nieuwe behuizing van het Rotterdamsch Leeskabinet in de Universiteitsbibliotheek is een Drs. P-tentoonstelling samengesteld met een selectie uit de boekerij van Heinz Polzer. Daarin is onder meer aandacht voor zijn Rotterdamse periode als student en zijn vele bijzondere exemplaren te zien. De Drs. P-tentoonstelling is tijdens openingsuren van de UB te zien van 23 november tot eind maart 2018.

(Foto: Rob Mieremet / Anefo Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *