Naoorlogse edities van Vrij Nederland komen digitaal beschikbaar

Op 1 november hebben Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, en Patrick Swart, directeur WPG Uitgevers, een overeenkomst ondertekend om het naoorlogse Vrij Nederland tot 1994 te digitaliseren en online beschikbaar te stellen via Delpher. De oorlogsedities van VN zijn daar al te vinden.

Van verzetskrant tot opinieblad
Vanaf 31 augustus 1940 verscheen Vrij Nederland als verzetskrant, illegaal en onregelmatig. Deze afleveringen uit de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) zijn al opgenomen in Delpher. Na de bevrijding ging de krant al snel verder als weekblad, vanaf juni 1945. In de decennia daarna groeide VN uit tot een spraakmakend, links georiënteerd opinieblad dat veel illustere journalisten, columnisten en illustratoren aan zich wist te binden.

Cultureel erfgoed toegankelijk
“Vrij Nederland was vooral in de jaren zeventig en tachtig beeldbepalend, maar was ook daarvoor en daarna van grote invloed op politiek Nederland – niet alleen aan linkse zijde,” schrijft de KB in een persbericht. “VN is dan ook belangrijk cultureel erfgoed, dat het verdient om digitaal voor iedereen beschikbaar te zijn.”

Met de nu gesloten overeenkomst kan worden begonnen met de digitaliseringswerkzaamheden. Wanneer deze zijn afgerond is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *