‘Meerderheid Europese erfgoedinstellingen heeft digitale collectie’

82 Procent van de Europese erfgoedinstellingen beschikt over een digitale collectie. Dat is een van de conclusies van het ENUMERATE-onderzoek naar trends in digitaal erfgoed in Europa, uitgevoerd door DEN Kennisinstituut Digitale Cultuur. Bijna 1000 Europese instellingen deden in de zomer van 2017 mee aan Core Survey 4. Het onderzoeksrapport geeft een beeld van de trends in digitalisering in Europa. Ook verscheen er een rapport dat alle Nederlandse resultaten samenvat.

Opvallendste conclusies uit het Europese onderzoek

Uit het Europese rapport blijkt onder andere dat 82 procent van de respondenten een digitale collectie heeft. Dit percentage is al een aantal jaren ongeveer gelijk in Europa. Het aantal instituten met een digitaliseringsplan is met één procent toegenomen, dat is nu 42 procent (in 2015 was dat nog 41 procent). Instituten geven aan dat 51 procent van hun beschrijvende metadata online beschikbaar is voor algemeen gebruik. Bibliotheken zijn hier het meest actief (76 procent), musea het minst (33 procent). Organisaties uit 28 verschillende Europese landen hebben deelgenomen aan het onderzoek.

In Nederland vaker een informatiebeleidsplan

Een van de opvallendste veranderingen in Nederland is, aldus het Nederlandse rapport, dat er andere kanalen gebruikt worden om digitaal erfgoed te publiceren: niet meer alleen via de eigen website, maar ook bijvoorbeeld via Wikipedia. Nederland scoort ten opzichte van de rest van Europa goed als het gaat om het opstellen van informatiebeleidsplannen. Dit gebeurt in Nederland veel vaker dan in andere Europese landen. Op het gebied van digitale duurzaamheid (het langdurig beheren van informatie zodat het ook nog te openen is als de software is verouderd) valt er in Nederland nog wel wat te winnen; daarin loopt Nederland iets achterop.

ENUMERATE

Sinds 2011 doet DEN regelmatig onderzoek naar de stand van digitalisering in Europa. Sinds 2014 doet zij dit samen met Europeana. ENUMERATE is gericht op het verzamelen en analyseren van statistische gegevens over (digitaal) cultureel erfgoed en wordt om de twee jaar uitgevoerd. Nieuw in deze editie was de vraag naar de auteursrechtelijke status van de metadata en de digitale collecties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *