Nu zelf scannen in studiezaal van het Nationaal Archief

Bezoekers van het Nationaal Archief kunnen sinds kort originele stukken zelf scannen. Het archief heeft een professionele, handzame scanner in de studiezaal geplaatst die bezoekers gratis kunnen gebruiken.

Het Nationaal Archief zag steeds vaker bezoekers met camera’s en mobieltjes in de weer om een foto van de geraadpleegde stukken te maken. Daarom is op 20 september een scanner in de studiezaal geplaatst. Het apparaat moet het bezoekers makkelijker maken de bronnen te kopiëren en (op een eigen USB-stick) mee naar huis te nemen. Bovendien hoopt het archief zo beschadigingen aan de stukken te voorkomen.

Eenvoud
“Er zijn maar een paar knoppen zichtbaar op het scherm, waardoor de scanner eenvoudig te gebruiken is,” zegt Veronique Vos, projectleider Digitalisering, in een persbericht. “Zodra je het stuk op de speciale beschermmat hebt gelegd en op de scanknop hebt gedrukt, stelt de scanner automatisch scherp. Het apparaat ziet waar de randen van het document zijn en snijdt automatisch de rest weg. Je kan het document zelfs scheef neerleggen, op de scan wordt het beeld zo aangepast dat het beeld netjes recht is.”

Sinds de komst van het apparaat hebben bezoekers dagelijks “tientallen scans gemaakt”. Het Nationaal Archief verwacht dat dit aantal flink zal toenemen.

(Foto: Nationaal Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *