‘Nederland in kopgroep privacybescherming’

Nederland doet het vaak bovengemiddeld goed als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Rechtswetenschappers van het onderzoeksinstituut eLaw van de Universiteit Leiden vergeleken acht Europese landen op verschillende privacy-aspecten, zoals overheidsbeleid, wetgeving, en toezicht en handhaving. Duitsland is koploper, landen als Italië en Roemenië blijven achter.

‘Het is in Nederland goed gesteld met het bewustzijn en de zelfredzaamheid van de burgers ten aanzien van hun privacy,’ schrijft de Universiteit Leiden in een persbericht. ‘Bovendien is er ruime aandacht voor de bescherming van persoonsgegevens in het politieke debat en de media. Verder loopt Nederland voorop met de meldplicht datalekken, Privacy Impact Assessments (een instrument om vooraf privacyrisico’s van gegevensverwerking vast te stellen), maatschappelijk debat en informatiecampagnes. De budgetten, aantallen medewerkers en boetebevoegdheden van de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, lopen Europees gezien goed in de pas. De Nederlandse toezichthouder is onder burgers een bekende instelling.’

Ook is Nederland, aldus het onderzoek, ‘goed voorbereid’ op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie, die in mei 2018 van kracht wordt.

Toch is er ook ruimte voor verbetering, vinden de onderzoekers van eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie van de Leidse rechtenfaculteit. ‘Zo laat in alle landen de transparantie met betrekking tot het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens nogal te wensen over. In Nederland zou bovendien meer werk gemaakt kunnen worden van de positie van burgerrechtenorganisaties, aantallen privacyfunctionarissen, certificering van de beveiliging van persoonsgegevens en dialoog vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens,’ zo valt te lezen in het persbericht.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het WODC voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd het boek De bescherming van persoonsgegevens Acht Europese landen vergeleken, verkrijgbaar bij Sdu, (ISBN 9789012400862).

Beeld: g4ll4is, (CC BY-SA 2.0) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *