‘Artistieke nalatenschap Jan Wolkers naar Leiden’

Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden willen de nalatenschap van Jan Wolkers (1925-2007) aankopen. De oude wens van de schrijver en kunstenaar en zijn echtgenote Karina om de collectie in Leiden onder te brengen zou hiermee in vervulling gaan.

Persoonlijk en literair archief
De door de Universitaire Bibliotheken Leiden aan te kopen literaire nalatenschap omvat het persoonlijke archief van Wolkers. Het bestaat uit vele honderden stukken zoals brieven, dagboeken, familiefoto’s, aantekeningen, typoscripten, drukproeven en nog veel meer. Een belangrijk deel van het materiaal is gerelateerd aan literair werk als Kort Amerikaans, Een roos van vlees, Terug naar Oegstgeest, De walgvogel, De doodshoofdvlinder en de vroege verhalenbundels.

Daarnaast zijn er brieven en stukken rond opdrachten van beeldend werk en van de verfilming van Turks fruit en andere romans. Verder zijn er circa 80 tekeningen. “De nalatenschap van Wolkers past uitstekend in onze collecties. Met name sluit zij goed aan bij de Bibliotheek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de beeldcollecties die wij beheren,” aldus Kurt De Belder, directeur van Universitaire Bibliotheken Leiden. “Ik verwacht dat de opleidingen Nederlands en Kunstgeschiedenis grote belangstelling zullen tonen voor de  nalatenschap van Wolkers.”

18 beeldende werken
Wolkers is in de collectie van Museum De Lakenhal op dit moment spaarzaam vertegenwoordigd met drie werken. Dat verandert door het verwerven van achttien beeldende werken. Het betreft onder meer Wolkers’ vroegste figuratieve werk, de geometrisch-materiele reliefs van begin jaren zestig, de meer conceptuele, experimentele assemblages van de jaren zeventig en het eerste `lichtschilderij’ (1988).

Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal: “Er is geen betere eindbestemming voor deze nalatenschap denkbaar dan de stad Leiden, die Wolkers als jongen al inspireerde om nieuwe werelden te verkennen, waar hij als kunstenaar zijn eerste solotentoonstelling had en waaraan hij uiteindelijk voor eeuwig zijn hart zou verpanden. We zijn bijzonder blij dat wij nu de kans krijgen om deze kerncollectie te verwerven.”

Biografie en promotie tien jaar later
Op 19 oktober, precies tien jaar na het overlijden van Jan Wolkers, hoopt schrijver en Neerlandicus Onno Blom aan de Universiteit Leiden te promoveren op de biografie van Wolkers, getiteld Het litteken van de dood. Zijn biografie is voor een belangrijk deel gebaseerd op de archieven van Wolkers. Ter gelegenheid van deze biografie is een tentoonstelling ingericht in Kasteel Oud-Poelgeest te Oegstgeest.

In overleg met de erven Wolkers is juist deze week gekozen om de intentie tot aankoop van de nalatenschap bekend te maken. Met toegezegde bijdragen van Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden is daarvoor een fundament gelegd. Ook de gemeente Leiden overweegt een bijdrage te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *