Verwachte prijsstijging tijdschriftabonnementen voor 2018 bekendgemaakt in EBSCO’s Serials Price Projections Report

EBSCO Information Services (EBSCO) verwacht voor 2018 dat de effectieve stijging van uitgeversprijzen voor academische en medisch-wetenschappelijke bronnen gemiddeld 5 tot 6 procent bedraagt (exclusief eventuele valutaeffecten) zal bedragen. Dat blijkt uit het Serials Price Projections Report van het bedrijf. Het rapport wordt jaarlijks opgesteld om informatieprofessionals te helpen bij het nemen van budgetbeslissingen voor het aankomende abonnementsjaar.

Het rapport bekijkt marktdynamieken en gaat in op factoren die de wetenschappelijke informatiebranche al diverse jaren beïnvloeden, waaronder bibliotheekbudgetten, open access, veranderingen in politieke klimaten, nieuwe tools voor beoordeling en evaluatie, en alternatieve distributienetwerken. Ook aan bod de opkomst van georganiseerde piraterij, “iets dat zich kan ontwikkelen tot een disruptieve kracht op de markt”, aldus een persebricht van EBSCO.

“Valutakoersen kunnen een aanzienlijk effect hebben op prijzen. De waarde van de Amerikaanse dollar is het afgelopen jaar bijvoorbeeld gedaald ten opzichte van de euro. Voor publicaties die door uitgevers in dollars geprijsd en in euro gefactureerd worden, betekent dit dat de wisselkoersen een positief effect hebben op prijzen,” schrijft EBSCO. “Om te beschermen tegen eventuele koersschommelingen tussen nu en het moment waarop de tijdschriftabonnementen gefactureerd worden, raadt het rapport aan bij budgettering 2 tot 4 procent extra te berekenen bovenop de geschatte prijsstijging.”

Het volledige 2018 Serials Price Projections Report en een overzicht van de gemiddelde prijsstijgingen van de afgelopen vijf jaar zijn te vinden op journals.ebsco.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *