Lifehacking: One-click toegang tot pdf’s

Kopernio is een browser plugin waarmee je in slechts één klik toegang krijgt tot de pdf’s van artikelen waar je naar op zoek bent.

Door: Leen Liefsoens

De vakantietijd is voorbij, weer aan het werk of de studie! Een grote frustratie bij onderzoekers en studenten is dat ze bij het zoeken naar artikelen uitkomen op een betaalpagina. Bij het dilemma betalen of verder zoeken wordt dan soms toch gekozen voor betalen ondanks dat het artikel via een andere weg wel toegankelijk kan zijn. De Chrome-browser plugin Kopernio (voorheen Canary Haz) zoekt naar die andere weg.

Vanuit een bepaald beginpunt, zoals een artikelpagina op de website van een uitgever of de resultaten van Google Scholar, begint Kopernio zijn zoekopdracht. Wanneer je het verplichte account aanmaakt, wordt gevraagd of je verbonden bent aan een (onderwijs)instelling. Zo ja, dan gebruikt Kopernio je login om betaalpagina’s te omzeilen en je naar de definitieve gepubliceerde versie van een artikel te brengen. Is dat niet mogelijk, dan zoekt Kopernio naar open versies van het artikel. Als bronnen worden daarvoor onder andere gebruikt: open access uitgevers, institutionele repositories, pre-print servers en Google Scholar. Kopernio heeft directe integratie met de zoekresultaten van Google Scholar en PubMed, en een persoonlijke locker voor het verzamelen van de artikelen die zijn gevonden.

Google Scholar Button, Unpaywall en Open Access Button zijn vergelijkbare plugins (ook voor Firefox). En een groot aantal universiteiten en hogescholen heeft (of is bezig met het implementeren van) een eigen plugin of bookmarklet met dezelfde functionaliteit. Je hoeft dan niet aan te geven van welke instelling je bent en de eigen bibliotheekcollectie is volledig geïntegreerd. Kortom, met Kopernio of een alternatief heb je een goed hulpmiddel in huis voor literatuuronderzoek.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *