IP #6 / 2017: Nieuwe balans

In dit nummer vind je een samenvatting van de resultaten van een gezamenlijk onderzoek van KNVI en VVBAD naar opleidingsbehoeften op ons vakgebied. Verrassend in de uitkomsten ervan: de hoeveelheid klassieke onderwerpen die nog op het wensenlijstje staan. Anderzijds komt een recente trend als big data daar maar één keer tussen haakjes voor.

In dit nummer van IP juist wel veel aandacht voor big data. Waar de nadruk meestal op technieken en tools ligt, sluit onze big data-serie juist af met minstens zo belangrijke aspecten als ethiek en morele waarden. Die nadruk op techniek was Justin van der Vlies ook al opgevallen tijdens zijn bezoek aan een groot big data-congres in New York. De meeste bezoekers bleken toch vooral te komen voor praktische verhalen over tools en producten die ze willen gaan gebruiken.

Cultuur en erfgoed vormen een ander aspect dat in dit nummer uitgebreid aan bod komt. Dat gebeurt in het interview met Marco de Niet bij zijn afscheid van DEN. Een belangrijke constatering van Marco: zodra je (fysiek) erfgoed digitaliseert, wordt het informatie. Daarnaast een bespreking van de nieuwe aflevering van Boekman, tijdschrift over trends in kunst en cultuur, dat helemaal gewijd is aan het behoud van – zowel fysieke als digitale – particuliere archieven.

En ben je tijdens het lezen van dit redactioneel al een paar keer afgeleid door je mobiele telefoon, dan lijd je misschien aan ‘digitalisme’. Sla in dat geval de bespreking van (zelfhulp)boeken over smartphoneverslaving vooral niet over.

Blader hier een verkorte versie (pdf) van het nummer door.

IP-abonnees kunnen hier de inhoudsopgave van dit nummer bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *