Utrechts Archief zet films over Utrechtse geschiedenis online

Het Utrechts Archief heeft 22 nieuwe historische films op zijn website gezet. De beelden komen uit de jaren zeventig en tachtig en brengen de ontwikkeling en groei van de stad Utrecht in beeld.

De beelden bevatten onder andere kleuropnamen van de wijk Lunetten in aanbouw en de overhandiging van de eerste sleutel in de zomer van 1977. Daarnaast bevatten de films kleuropnamen in het centrum van Utrecht: zo zijn er opnamen van een optocht met historische bussen op het Vredenburg in 1981. Of denk aan de kleurenbeelden van Centraal Station en Hoog Catharijne begin jaren tachtig, toen nog een hypermodern winkelcentrum. Daarnaast is het bezoek van de paus aan Utrecht in 1985 vastgelegd.

De nieuwe films zijn vrijwel allemaal gemaakt door Henk Gomersbach. Hij was vanaf de jaren vijftig tot in de jaren tachtig als filmmaker in dienst van gemeentelijke organisaties zoals het Gemeentelijke Energie en Vervoersbedrijf Utrecht (GEVU) en het Bureau Voorlichting. Vrijwel de meeste films zijn online te bekijken, enkelen zijn vanwege auteursrechten alleen te bekijken in de studiezaal.

De collectie bewegend beeld en geluid van Het Utrechts Archief bestaat uit films van overheidsinstellingen, familiefilms en films van Utrechtse bedrijven in de periode vanaf 1920. De kern van de collectie bewegend beeld wordt gevormd door de films die vanaf 1955 in opdracht van de gemeente Utrecht zijn gemaakt. Naast gemeentelijke opdrachtfilms beheert Het Utrechts Archief films uit archieven van overheids- of particuliere instellingen. Particuliere filmbeelden leggen het dagelijks leven in Utrecht nauwkeurig vast.

Beeld: still uit film over het Centraal Station en Hoog Catharijne begin jaren tachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *