Oproep: denk mee over de nieuwe Handreiking Webarchivering

Het Nationaal Archief, een van de knooppunten het NDE (Netwerk Digitaal Erfgoed), gaat in de tweede helft van 2017 een handreiking opstellen die is gericht op de archivering van websites en uitingen op sociale media door organisaties die aan de archiefwet moeten voldoen. Het Nationaal Archief vraagt daarbij aan alle archiefvormers en andere belangstellenden en geïnteresseerden om mee te denken bij het vormgeven van deze handreiking.

Eind 2016 heeft de Erfgoedinspectie het rapport ‘Webarchivering bij de centrale overheid’ uitgebracht. Dit rapport heeft geleid tot Kamervragen. De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft vervolgens aan de Kamer de toezegging gedaan dat er in de tweede helft van 2017 door de Algemeen Rijksarchivaris een handreiking opgesteld wordt, gericht op de archivering van websites en uitingen op sociale media door organisaties die aan de archiefwet moeten voldoen.

Het Nationaal Archief werkt momenteel aan deze handreiking en vraagt daarbij aan archiefvormers om mee te denken met het vormgeven van de handreiking. Het platform dat wordt gebruikt om aan deze oproep gehoor te kunnen geven is het kennisplatform Webarchivering via Informatie 2020. Het Nationaal Archief zal via dit platform documenten, vragen en opmerkingen delen met iedereen die daarin geïnteresseerd is.

Informatie 2020 is het platform voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzame toegankelijkheid van digitale informatie. Wat komt er allemaal bij kijken en hoe kunnen we van elkaars ervaringen leren? Dit is het startpunt om in groepen samen te werken aan verschillende (deel)onderwerpen. Het kennisplatform Webarchivering is één van deze groepen op Informatie 2020. Professionals en geïnteresseerden kunnen hier discussies starten en kennis delen over de webarchivering in Nederland. Het platform zal worden gebruikt door het Nationaal Archief om documenten en informatie betreffende de handreiking te delen. Heb je nog geen account bij Informatie 2020, maar wil je wel meepraten over webarchivering? Hier vind je hoe je een account kunt aanmaken bij Informatie 2020.

(Bron: DEN; beeld: plaatje van omslag ‘Webarchivering bij decentrale overheid; Het archiveren van websites en uitingen op sociale media’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *