Emilie Sitzia benoemd tot bijzonder hoogleraar Illustratie

Emilie Sitzia (1978) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Fiep Westendorp Foundation.

Als bijzonder hoogleraar gaat Emilie Sitzia zich richten op de geschiedenis van de relatie tussen tekst en beeld in brede zin en het vergroten van de wetenschappelijke aandacht voor de relatie tussen boek en kunst. Hierbij gaat het om zowel reclametekeningen, illustraties in boeken, kranten en tijdschriften –  voor kinderen en volwassenen – als boekenkunst en kunstenaarsboeken.

Sitzia wil onder meer onderzoek gaan doen naar 20ste-eeuwse illustraties, in het bijzonder naar vrouwelijke illustratoren die het dagelijks leven van kinderen verbeelden. Ze gaat daarbij vooral kijken naar het werk van Fiep Westendorp, illustrator van onder meer Jip en Janneke. Dit werk plaatst zij in een Europese context van vrouwelijke illustratoren zoals Ingrid Vang Nyman, illustrator van de Pippi Langkous-boeken, en Peggy Fortnum, illustrator van de Beertje Paddington-reeks. Sitzia wil hier ook een lezingenreeks over organiseren. Ook wil ze een in een serie lezingen verschillende studies verkennen naar de rol van illustratie bij de receptie van literaire teksten.

Boek en illustratie, kunstgeschiedenis en literatuurtheorie staan centraal in Sitzia’s onderzoek en onderwijs. Ze houdt zich onder meer bezig met de relatie tussen woord en beeld, Europese kunst van de 18de tot de 20ste eeuw en kunstliteratuur (waaronder kunstromans en kunstkritieken). Ook interdisciplinaire methodologieën, cultuuronderwijs, en museologie, curatie, geschiedenis van kunstmusea hebben haar interesse. Sitzia gaat onderwijs op het terrein van illustratie en de geschiedenis van illustratie geven aan studenten Kunstgeschiedenis en Boekwetenschap. Ook zal zij studenten begeleiden bij het schrijven van hun scriptie en promotieonderzoek begeleiden.

De leerstoel is in 2007 samen met de Fiep Westendorp Foundation in het leven geroepen. Sitzia’s voorganger Saskia de Bodt neemt op 3 november afscheid met het symposium ‘Beeldbepalende boeken’.

Foto: Dirk Gillissen / UvA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *