5 vragen aan Michel Wesseling

Onlangs verscheen een nieuwe editie van de artikelenbundel Informatieprofessional 3.0. Mede-samensteller Michel Wesseling vertelt.

Waarom is een nieuwe versie van Informatieprofessional 3.0 verschenen?

‘De eerste druk uit 2014 was primair gericht op lezers van de toenmalige vakvereniging Ngi-NGN. Het boek zoomde vooral in op de technologiekant. De fusie tussen de vakverenigingen KNVI, Ngi-NGN en SOD tot de huidige “nieuwe” KNVI per 1 januari 2017 was een goed moment om het beeld van de informatieprofessional 3.0 te verbreden. Dat hebben we in deze uitgave beoogd.’

Wat is een informatieprofessional 3.0?

‘In de breedte is het iedereen die zich bezighoudt met de bemiddeling van informatie ten behoeve van derden. Kijk je specifiek naar professionals werkzaam in bijvoorbeeld bibliotheken, dan denk ik dat de informatieprofessional 3.0 vooral denkt vanuit de doelgroep waarvoor hij/zij werkt. Hij kent zijn klanten, de omgeving waarin zij opereren en de specifieke individuele eisen. De informatieprofessional 3.0 zorgt voor de juiste informatie op het juiste moment voor de juiste persoon. En dan met name proactief.’

‘Belangrijke overeenkomst met andere informatieprofessionals (dus buiten “óns terrein”) is dat eenieder de competenties heeft om de behoefte van de gebruikers goed te analyseren en tevens de vaardigheden en kennis bezit die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van de laatste stand van de ICT. Deze combinatie maakt je een goede informatieprofessional 3.0.’

Waarin verschilt de nieuwe editie van de vorige?

‘Met name zijn er artikelen uit IP | vakblad voor informatieprofessionals bijgekomen. Verder zijn intussen minder actuele artikelen uit de eerste druk geschrapt en zijn er een paar nieuwe hoofdstukken geschreven. Je kunt dus werkelijk spreken van een nieuwe editie.’

Waar hebben jullie je door laten leiden bij de keuze van artikelen uit IP?

‘We hebben vooral gekeken naar onderwerpen die een impact hebben op het vak van informatieprofessionals in bibliotheken. Een goed voorbeeld is het interview met Herbert Van de Sompel. Deze informatiewetenschapper richt zich op verschillende aspecten van wetenschappelijke communicatie in het digitale tijdperk, met een focus op web-infrastructuur.’

Met het verschijnen van de nieuwe editie is voor jou de cirkel rond?

‘Jazeker. Laat het me uitleggen. Toen ik in 2014 de – eerste – editie van Informatieprofessional 3.0 kreeg toegestuurd, viel het me meteen op dat leden van de toenmalige Ngi-NGN zich ook “informatieprofessionals” noemden. Wij hadden namelijk in 2013 de naam van onze vereniging veranderd van NVB (Nederlandse Vereniging van Bibliothecarissen) in KNVI: Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals. Verder trof ik in dit boek verschillende artikelen aan die heel dicht bij het vak van informatieprofessionals in bibliotheken kwamen. Behalve eenzelfde naam was er dus ook een vakinhoudelijke overeenkomst. Uiteindelijk zouden we als vakorganisaties fuseren. Het is dus niet meer dan logisch dat die beide groepen informatieprofessionals in de nieuwe editie van Informatieprofessional 3.0 zijn samengebracht.’


Informatieprofessional 3.0. Strategische vaardigheden die u connected houden. Adfo Books

ISBN 9789492196828, € 34,95


Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *