Landschap van boekenkasten

Het Nederlandse architectenbureau MVRDV ontwierp de nieuwe Tianjin Binhai bibliotheek in China. Het gebouw van 34.200 m2 maakt onderdeel uit van het masterplan Binhai Cultural Center, een ‘culturele corridor’ van vijf gebouwen, ontworpen door het Duitse architectenbureau GMP. Het bibliotheekgebouw springt eruit door haar ovale opening, die het volledige gebouw doorsteekt en wordt opengehouden door ‘het oog’, een spiegelende bol met binnenin een auditorium.

Het oog is het middelpunt van de ontvangsthal. Aan beide zijden van de hal lopen terrassen omhoog, een getrapt landschap dat ook dienst doet als boekenplanken, waarop men kan ontspannen, lezen of overleggen.

De vijf verdiepingen van de bibliotheek bevatten allerlei educatieve voorzieningen. In het souterrain is ruimte voor het archief, het boekenmagazijn en de technische ruimtes. De begane grond van het gebouw bevat, naast leesruimtes voor senioren en kinderen, de hoofdingang, het ‘oog’ en een gelaagde toegang tot de bovenliggende verdiepingen. De eerste en tweede verdieping bestaan vooral uit leeskamers en loungeruimtes, terwijl de bovenste twee verdiepingen ook vergaderruimtes, kantoren, computerzalen en audioruimtes bevatten.

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het interieur. Naar verwachting is de bibliotheek komende zomer gereed.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *