Expositie: Europa. What else?

Dit voorjaar wil het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam laten zien dat fotografen met hun werk positief kunnen bijdragen aan het debat over Europa. De expositie Europa. What else? daagt de bezoeker uit om zijn visie op Europa te verbreden.

Fotografen Nico Bick en Otto Snoek brengen met dat doel, ieder in hun eigen stijl, aspecten van het hedendaagse Europa in beeld. Daar waar de één de interieurs van alle parlementen in de Europese Unie op systematische wijze vastlegt, begeeft de ander zich in talloze Europese steden onder de mensen om samenkomsten te fotograferen. Dit heeft geresulteerd in de fotoprojecten Parlementen van de Europese Unie van Nico Bick en NATION van Otto Snoek. Het museum voegt daar een derde luik aan toe, in de vorm van de fotoserie De Europeanen (Les Européens) uit 1955 van de Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson.

Geen van deze projecten spreekt zich uit voor of tegen Europa. Wat ze wel doen is verdieping en nuance aanbrengen in het beeld dat doorgaans in de politiek en media van Europa wordt geschetst.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *