Design Diorama

De eerste editie van de London Design Biennale vond plaats van 7 t/m 27 september jl. in het neoclassistische gebouw Somerset House, gelegen aan de Theems. Onder de noemer ‘Utopia by Design’ werden hier installaties en tentoonstellingen uit meer dan dertig landen getoond. Een daarvan was Design Diorama: the Archive as a Utopic Environment.

Deze installatie was samengesteld in opdracht van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en ontworpen door Studio Makkink & Bey, een boegbeeld van het Nederlandse ontwerp. De installatie vertaalde het internationale netwerk van Studio Makkink & Bey tot een diorama van een ‘zondagse kamer’: een geïdealiseerde versie van de eigen woonomgeving van studio-oprichters Rianne Makkink en Jurgen Bey. In de installatie werd impliciet verwezen naar de woon- en werkomgeving van iedere ontwerper; een omgeving die net als voor Makkink & Bey fungeert als een persoonlijk objectarchief – werk en memorabilia – van voormalige studio medewerkers, stagiairs, ontwerpers, kunstenaars, architecten en eigen werk.

Het archief op de bijbehorende website www.designdiorama.com is een digitale ‘inhoudsopgave’, bestaande uit een groep mensen samengebracht door Studio Makkink & Bey. Zij vertegenwoordigen ieder vanuit hun eigen inbreng idealen en vergezichten van denkers, makers en culturele persoonlijkheden die met hun praktijk raakvlakken vertonen. Dit webarchief is een kruispunt van plekken, mensen en vaardigheden. Het valt te doorzoeken door te filteren op categorieën als ‘Topics’, ‘Disciplines’, ‘Generations’ en ‘Utopia Typologies’ maar ook op ‘Topics and Words’ van Thomas Mores publicatie Utopia uit 1516.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *