CBS begint Center for Big Data Statistics (CBDS)

Vandaag start het Center for Big Data Statistics (CBDS), een initiatief van CBS. Binnen het CBDS gaan nationale en internationale partijen uit de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en het onderwijs samenwerken op het gebied van big data-technologie en big data-methoden voor de productie van officiële statistieken. 

CBS speelt al decennia lang de rol van dataknooppunt voor beleid en wetenschap en ziet in big data-technologie kansen om de statistiek en het statistisch proces te vernieuwen. Het CBDS heeft de ambitie om de statistiekvoorziening actueler te maken, nieuwe statistieken te produceren en bij bestaande statistieken meer verdieping naar bijvoorbeeld regio of sector aan te brengen. Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van CBS, in een persbericht: “Op die manier komen we tot een betere beleidsondersteuning, terwijl het geautomatiseerd integreren van databronnen en -stromen bovendien tot forse efficiencyverbeteringen kan leiden.”

Over de samenwerking binnen het CBDS zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank: “Het lijkt me niet meer dan logisch dat CBS en DNB ook op dit uitdagende terrein nauw gaan samenwerken. Voor centrale bankiers zijn zowel snelle indicatoren op bijvoorbeeld het gebied van prijzen als meer gedetailleerde informatie immers van toenemend belang.”

Een andere Nederlandse partij die zeer actief is op het gebied van big data is TNO. Paul de Krom, CEO van TNO, over het partnerschap binnen het CBDS: “CBS is een innovatieve speler op het gebied van statistiek en heeft de ambitie traditionele enquêtegegevens aan te vullen met big data. TNO onderzoekt binnen het programma ‘Making Sense of Big Data’ hoe big data toepasbaar gemaakt kan worden voor industrie en maatschappij. TNO is dan ook verheugd om samen met CBS te werken aan betrouwbare real time indicatoren op basis van big data om de besluitvorming bij bedrijven en overheden te ondersteunen.”

Lees verder op www.cbs.nl

LEES OOK:

CBS en gemeente Eindhoven lanceren eerste CBS Urban Data Center

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *