Vijf kunstenaars aan de slag met archiefmateriaal Beeld en Geluid

Vijf jonge kunstenaars gaan vanaf deze maand aan de slag bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hier creëren ze binnen het project Open Media Art nieuw werk op basis van de audiovisuele collectie van Beeld en Geluid. 

Het project Open Media Art, een initiatief van Beeld en Geluid, is opgezet om hergebruik van de open collectie van Beeld en Geluid te stimuleren en bekendheid te geven. Beeld en Geluid stelt archiefmateriaal met open licenties beschikbaar op openbeelden.nl en geluidvannederland.nl. Eerder werd al samengewerkt met makers, zoals onlangs voor het project RE:VIVE met techno-duo Lakker voor hun EP Struggle & Emerge.

In april jl. heeft Beeld en Geluid in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een oproep geplaatst voor makers die affiniteit hebben met audiovisueel werk. Uit 34 aanmeldingen werden vijf kunstenaars geselecteerd. Hierbij is gekeken naar talent en ruimte om te groeien. De kunstenaars ontvangen een werkbudget en een honorarium; bovendien krijgen ze tijdens het werkproces ondersteuning van medewerkers van Beeld en Geluid en externe experts uit de kunstsector.

De enige restrictie die de kunstenaars hebben meegekregen is dat er op basis van het archiefmateriaal gewerkt moet worden en dat het eindresultaat online en binnen de beperkingen van de fysieke ruimte getoond moet kunnen worden. In het voorjaar van 2017 leveren ze hun werk op; het eindresultaat zal zowel online als bij Beeld en Geluid te zien zijn.

De voortgang is te volgen in blogs en verslagen op openmediaart.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *