Archief Beeld en Geluid basis voor techno-EP

Het Ierse techno-duo Lakker heeft op 13 mei de maxi-EP ’Struggle & Emerge’ uitgebracht. Het nieuwe werk is geheel gebaseerd op archiefmateriaal van Beeld en Geluid. 

De artiesten werden door Beeld en Geluids RE:VIVE-initiatief gevraagd om een conceptueel werk te maken door het samplen van geluidsopnames, films en radio- en tv-uitzendingen uit het archief, rond het thema ‘Nederlanders en water’. De EP verkent deze bewogen relatie in geluid en emotie. RE:VIVE en Beeld en Geluid ontleden enkele van de tracks op bgweb.nl/lakker en presenteren daar het originele archiefmateriaal.

Struggle & Emerge ontleent zijn naam aan de wapenspreuk van de provincie Zeeland (Luctor et Emergo) en vangt de complexe relatie tussen de Nederlanders en het water dat hen omringt – onverzettelijk, kolossaal, industrieel. In het sombere ‘Open Clouds’ worden geluiden gesampled uit uitzendingen van de watersnoodramp, die in 1953 meer dan 1.800 levens eiste. ‘Broken Clouds’ bevat geluiden uit een radio-uitzending de dag nadat de nazi’s de Wieringermeerpolder onder hadden laten lopen als laatste daad van wanhoop voordat zij zich terugtrokken. In ‘Reclamation’ geeft Lakker het terugnemen van land van de zee weer met scheepshoorns tijdens de bouw van Afsluitdijk. De serene track ‘Emergo’ gebruikt het piepen van sluisdeuren als engelachtige synths en geeft het in harmonie samenleven met water weer, terwijl in ‘Fierljeppen’ het speelse van de sport uit de titel tot uiting komt.

Om een beter inzicht in te krijgen in het onderwerp toerde Lakker door heel Nederland en sprak verschillende academische experts. Van onder andere ’s werelds beste watermanagementafdeling op de TU Delft tot een hoogleraar amfibische cultuur aan de VU Amsterdam en kunsthistorici kreeg het duo informatie uit de eerste hand over de eeuwenlange onstuimige relatie tussen Nederlanders en het water. Lakker’s ontdekkingstocht is te zien in de Struggle & Emerge Documentary.

RE:VIVE is een project van Beeld en Geluid dat de wereld van archieven en muzikanten samenbrengt om mensen het verleden op een nieuwe manier te laten horen. Lakker was de eerste artiest waarmee is samengewerkt. RE:VIVE is daarnaast partner in experimental sampling workshops, waar deelnemers muziek maken met het door RE:VIVE geleverde sample pack.

(Beeld: Fragment van de cover van Lakker’s Struggle & Emerge. Te zien is de inundatie van de Wieringermeer door de Duitsers (1945). beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Afdeling Multimedia Rijkswaterstaat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *