Dat zoeken we op: Pinterest

Pinterest was afgelopen jaar een van de snelst groeiende sociale media, met bijna een verdubbeling van het aantal actieve gebruikers. Hoog tijd om te kijken of je daar behoorlijk kunt zoeken.

Pinterest heeft een wat hybride karakter. Het is primair gericht op beeldmateriaal, maar het is tevens voor social bookmarking bedoeld. Losse items heten hier ‘pins’. Die worden op onderwerp gegroepeerd in ‘boards’. Voor pins gebruikte plaatjes zijn vaak elders op internet gepind, met een bookmark-link naar die pagina. Gebruikers kunnen ook eigen beeldmateriaal uploaden. Soms zetten ze daar alleen een eigen tekstje of commentaar bij, soms bookmarken ze daarmee ook echt een webpagina.

Van de sociale media heeft Pinterest het hoogste percentage vrouwelijke gebruikers. Dat is zichtbaar aan zijn populariteit voor het uitwisselen van recepten, mode of interieurinrichting. Maar je vindt toch ook wel pins en boards over auto’s, sport en hengelen.

Om te kunnen zoeken moet je een account hebben en ingelogd zijn. Het resultaat van een zoekactie is dan een mooi vormgegeven visueel overzicht, waarin je – zoals bij veel moderne sites – oneindig omlaag kunt scrollen.

Beperkt Booleaans zoeken

Bij intikken van meer woorden wordt automatisch een AND-relatie gelegd. Die woorden verschijnen dan in afzonderlijke, gekleurde blokjes in het zoekvenster. Je mag er ook zelf AND tussen zetten; dan komt die hele combinatie in één gekleurd blokje terecht. Gebruik van OR lijkt ook te werken, maar dat is moeilijk te controleren, want je krijgt niet te zien hoeveel gevonden wordt. En in resultaten zijn de zoektermen ook niet altijd terug te vinden, zelfs als je maar op een enkele term zoekt.

Combinaties met AND én OR in een enkele zoekopdracht leveren onzin op. Wat je daarbij tussen haakjes zet lijkt zelfs helemaal genegeerd te worden. Pinterest kent geen NOT (ook niet met een minteken). De zoekvraag broccoli NOT cauliflower geeft als resultaat de AND-combinatie.

Pinterest kent evenmin truncatie. Engelse woorden zoekt het wel automatisch op enkel- en meervoud. En bikes levert bijvoorbeeld ook bicycles. Waarom bij het resultaat van fiets ook pins zitten waar alleen bike of bicycle voorkomt, is nog even een verrassend raadseltje. Soms wordt zonder waarschuwing je zoekterm helemaal door een andere vervangen. Zo leverde zoeken op brocco de resultaten voor bronco, terwijl er wel resultaten voor brocco waren. Dat laatste kun je gelukkig wel controleren door een zoekwoord (als een exacte phrase) tussen aanhalingstekens te zetten.

Standaard zoek je in alle in pins aanwezige tekst. Geavanceerd zoeken op bijvoorbeeld velden is er niet.

Automatische suggesties

Wanneer je op een enkel woord zoekt, krijg je meestal suggesties voor woorden voor het verfijnen van je zoekvraag. Waarschijnlijk afgeleid uit wat al gevonden was. Zo levert fiets als suggesties onder meer retro, ophangen, pimpen, accessoires, knutselen en versieren.

Een andere interessante optie is ‘visually similar’ – een onopvallend vergrootglaasje rechtsboven in elke afbeelding. Dat levert daarop gelijkende afbeeldingen, maar ook een rijtje zoekwoorden dat ermee samenhangt en waarop je weer kunt verfijnen. Kennelijk wordt hiervoor iets aan beeldherkenning gedaan.

Een manier om zonder zoekwoorden te zoeken biedt het lijst-icoontje rechts in de zoekbalk. Dat levert keuze uit de 37 categorieën waarop pinners hun boards kunnen indelen. Daarbinnen kun je dan weer uit acht veel voorkomende boardnamen kiezen.

Voor NOT naar Google?

Pins blijken ook door Google geïndexeerd te worden. Door site:pinterest.com aan je Google-zoekvraag toe te voegen kun je dus wel met NOT zoeken (Googles minteken) of AND en OR combineren. Je moet dan wel elk resultaat openen om afbeeldingen te zien te krijgen, terwijl die nou net het aantrekkelijke van Pinterest zijn. Of je hetzelfde vindt als in Pinterest zelf, is moeilijk te bepalen, doordat Pinterest geen aantallen geeft. Als je de site-opdracht in Google-image toevoegt, krijg je wel de plaatjes te zien, maar dan ontbreekt natuurlijk weer de tekst. Een volwaardig alternatief voor de beperkte Pinterest-zoekfunctie vormt Google dus ook niet.


URL www.pinterest.com
Booleaans combineren  combineren beperkt (AND, OR, “”)
Truncantie  nee
Speciale zoekvelden  nee
Advanced zoekscherm  nee
Parametrische filters  nee
Ook in Google  ja
Semantische markup  nee

Eric Sieverts is redacteur van IP en freelance docent en adviseur.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *