KB en OCLC sluiten overeenkomst die zichtbaarheid openbare bibliotheken moet vergroten

Vandaag hebben de Koninklijke Bibliotheek (KB) en OCLC, een samenwerkingsverband van bibliotheken, een overeenkomst getekend. Doel is een betere zichtbaarheid van de collecties van de Nederlandse openbare bibliotheken door middel van metadatabeheer en discoverydiensten.

Kernpunten van de nieuwe samenwerking met OCLC zijn onder meer gestandaardiseerd metadatabeheer voor de lange termijn, zodat efficiënte werkprocessen en een grotere zichtbaarheid van de collecties van alle Nederlandse openbare bibliotheekorganisaties kunnen worden gerealiseerd. De WorldCat DiscoveryAPI zal worden geïntegreerd in de nationale digitale bibliotheekinfrastructuur die de openbare bibliotheken en hun gebruikers in staat stelt om informatiete vinden via WorldCat in de collecties van bibliotheken over de hele wereld.

Lezen stimuleren

“De Koninklijke Bibliotheek brengt mensen en informatie samen. Wij doen dit door onderzoek mogelijk te maken en lezen te stimuleren en werken hiervoor samen met het netwerk van publiek gefinancierde bibliotheken. Zo wordt Nederland slimmer, vaardiger en creatiever,” aldus Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, in een persbericht. “De versterking van nationale en internationale samenwerking is een van de strategische doelstellingen van de KB. De overeenkomst die wij namens de openbare bibliotheken hebben gesloten met OCLC en de overgang naar WorldShare, ondersteunen deze doelstelling.”

Samenwerking in infrastructuur

De Koninklijke Bibliotheek is een van de medeoprichters van de nationale bibliotheekinfrastructuur in Nederland. Zij heeft door de jaren heen nauw samengewerkt in Pica, dat later overging in OCLC in Nederland. De Koninklijke Bibliotheek speelt, sinds in januari 2015 de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) van kracht werd, een centrale rol in de verdere ontwikkeling van de digitale dienstverlening van openbare bibliotheken en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een nationale digitale bibliotheek. “

Deze nieuwe langlopende overeenkomst ten behoeve van de Nederlandse openbare bibliotheken is een uitbreiding van en bouwt voort op de UKB Consortiumovereenkomst voor de overgang van de informatie-infrastructuur van de Nederlandse universiteitsbibliotheken naar het OCLC WorldShare Platform,” zegt Eric van Lubeek, Managing Director, OCLC EMEA en APAC. “Als resultaat van beide overeenkomsten krijgen alle bibliotheekgebruikers in Nederland de mogelijkheid de landelijke digitale bibliotheekinfrastructuur te gebruiken, en krijgen ze bovendien toegang tot bibliotheekcollecties over de hele wereld.”

Deze nieuwe langetermijnovereenkomst is de laatste uit de reeks van de reeds tientallen jaren durende samenwerking op het gebied van de bibliotheekautomatisering in Nederland. De Nederlandse bibliotheekgemeenschap zal als eerste in EMEA gebruik gaan maken van een nationale OCLC infrastructuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *