Wikipedia blaast 15 kaarsjes uit

De internetencyclopedie Wikipedia viert vandaag zijn vijftiende verjaardag. Op 15 januari 2001 ging de Engelstalige Wikipedia van start. Doel: een wereld waar iedereen vrije toegang heeft tot kennis.
Het idee dat ‘gewone mensen’ samen een vrij toegankelijke én betrouwbare encyclopedie zouden kunnen maken was toen ronduit ongeloofwaardig. Inmiddels zijn er meer dan 35 miljoen Wikipedia-artikelen geschreven in honderden talen, die elk dag wereldwijd door miljoenen mensen worden geraadpleegd. De Nederlandstalige Wikipedia is maar enkele maanden jonger dan de Engelse versie en startte op 19 juni 2001.
Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland Wikipedia en de Wikipedia-vrijwilligers ondersteunt, wacht met het echte feest tot 19 juni, als de Nederlandstalige Wikipedia ook 15 wordt.
Niet-commerciële enclave op internet
Wikipedia staat al jaren in de top-tien van meest geraadpleegde websites. In dat lijstje is Wikipedia ook de enige niet-commerciële site. De internet encyclopedie kent geen reclame en is nog steeds voor iedereen gratis toegankelijk. Nog altijd wordt Wikipedia helemaal door vrijwilligers geschreven en verbeterd. Elke maand leveren wereldwijd zo’n 80.000 mensen gratis en voor niets een inhoudelijke bijdrage aan Wikipedia. Voor het toegankelijk maken van kennis kreeg die internationale gemeenschap van bewerkers vorig jaar de Erasmusprijs.
Internationale beweging die zich inzet voor vrije kennis
Wikipedia is niet alleen een website. Het is ook een groeiende internationale beweging die zich inzet voor vrije kennis.
  • Inmiddels zijn er Wikipedia’s in 280 talen;
  • Per uur worden er in al die verschillende Wikipedia’s bij elkaar in totaal zo’n 15.000 bewerkingen gedaan. Elke dag komen er wereldwijd 7.000 nieuwe artikelen bij;
  • Meer dan 80.000 mensen leveren als vrijwilliger een bijdrage aan Wikipedia;
  • Behalve Wikipedia bestaan er nog elf andere projecten die vrije kennis beschikbaar stellen, zoals de beeld- en geluidbibliotheek Wikimedia Commons, het WikiWoordenboek, en de dieren- en plantendatabank WikiSpecies;
  • Wikipedia werkt samen met musea, archieven en bibliotheken om nog meer informatie beschikbaar te maken. In Nederland zijn bijvoorbeeld de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief en het Catharijne Convent enthousiaste samenwerkingspartners;
  • De fotowedstrijd WikiLovesMonuments (een Nederlands idee) is de grootste fotowedstrijd ter wereld. De afgelopen jaren hebben mensen uit 40 landen meer dan een miljoen foto’s van monumenten gemaakt en gedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *