Dat zoeken we op: Rijksoverheid.nl

De vroeger afzonderlijke sites van alle ministeries zitten alweer een hele tijd onder Rijksoverheid.nl. In tegenstelling tot wat je als leek misschien denkt, omvat Rijksoverheid.nl ook niet meer dan alleen die vroegere ministeriesites. IP bekijkt hoe het daar met zoeken gesteld is.

Door: Eric Sieverts 

Rechtsboven staat op elke pagina een zoekvenstertje. Als je daar iets intikt, krijg je meteen een zoekresultaat. Daarboven ook een soort geavanceerd zoekscherm, waarin je de vraag eventueel nog kunt verfijnen. Dat kan op tijdsperiode (begin- en einddatum), ministerie (keuze uit elf) of type informatie. Van dat laatste zijn er 29 soorten, van Ambtsbericht tot Wob-verzoek. Jammer genoeg kun je uit die keuzelijstjes niet meer dan eentje tegelijk kiezen. Bij de informatiesoorten is niet altijd duidelijk of je daar ook echt iets onder vinden kunt. Zo is het me niet gelukt een zoekterm te bedenken die een geluidsfragment oplevert. De verfijningen zijn ook geen parametrische filters: je ziet niet tevoren hoeveel je zult overhouden.

Beperkt Booleaans

Bij intikken van twee of meer zoekwoorden wordt automatisch een AND-relatie toegepast. Als je zelf AND (in hoofdletters) tussen zoekwoorden zet, wordt dat gelukkig ook begrepen. OR en NOT mogen ook, maar in combinatie met elkaar werken die niet goed. Asielzoekers AND (coa OR opvang) levert evenveel als asielzoekers alleen. Daarbij maakt het niet uit of je al dan niet haakjes gebruikt. Met asielzoekers NOT (coa OR opvang) houd je veel meer over dan wanneer je alleen opvang uitsluit. Dat kan allemaal niet goed zijn. In het laatste geval lijkt Google-syntax asielzoekers −coa −opvang wel het correcte resultaat te geven.

Aanhalingstekens geven ook hier exacte phrases. Op zoekwoorden wordt geen automatische word-stemming toegepast. Vergeet dus niet zonodig te trunceren – met de standaard *. Specifiek zoeken in documenttitels zou nuttig geweest zijn, maar zoekvelden worden niet geboden.

Jammer genoeg kun je niet makkelijk zien waarop resultaten gevonden zijn. Vaak komen je zoekwoorden namelijk voor in de tekst van (full-text doorzochte) pdf-documenten. Maar die moet je eerst apart openen of downloaden, voordat je daarin met bijvoorbeeld CTRL-F op zoek kunt gaan waar je zoektermen voorkwamen.

Documenten

In de algemene menubalk zit ook een tab ‘Documenten’. Die lijkt je rechtstreeks bij het zoekscherm te brengen dat je ook na een simpele zoekactie krijgt. Maar er zijn wat subtiele en voor de gebruiker niet direct opvallende verschillen. Nog voor je zoekt, krijg je meteen al de eerste tien van alle 152.800 documenten. Op de zoekknop staat ‘Toon’ in plaats van ‘Zoek’. Verborgener is echter dat je hier maar op 24 van de 29 informatiesoorten zoekt. Soorten die geen ‘documenten’ zijn, ontbreken in het uitklapmenu: activiteiten (waarvan ik er overigens niet een heb kunnen vinden), contactgegevens, nieuwsberichten, onderwerpen en webpagina’s. En die worden hier dus ook niet gevonden als je ‘Alle documenten’ kiest, maar wel als je dat onder ‘Zoeken’ doet.

En Google?

De inhoud van de site is ook met Google goed te vinden. Soms vind je daarmee zelfs iets meer. Filteren op ministeries kun je daarmee niet, maar informatiesoorten zijn er wel uit te halen, omdat die in de URL’s verwerkt zitten. Met asielzoekers site:rijksoverheid.nl inurl:circulaires vind je bijvoorbeeld de circulaires over dit onderwerp. Pas wel op: in de URL’s worden die informatiesoorten in het meervoud gebruikt, terwijl ze in het uitklapmenu van Rijksoverheid in enkelvoud voorkomen. Verder doet Google natuurlijk aan wordstemming en biedt het de mogelijkheid specifiek op titelwoorden te zoeken of te filteren op pdf- of Word-documenten: intitle:asielzoekers filetype:PDF site:rijksoverheid.nl.

Voor een gefundeerd besluit om voor een bepaalde zoekvraag Rijksoverheids zoekfunctie of liever Google te gebruiken, moet je dus goed weten wat waar wel en niet kan.


URL www.rijksoverheid.nl
Booleaans combineren  ja (AND, OR, NOT, -, “”, maar niet gecombineerd)
Truncantie  ja (*)
Speciale zoekvelden  nee
Advanced zoekscherm   ja (3 verfijningen)
Parametrische filters  nee
Ook in Google  ja
Semantische markup  nee

 

Eric Sieverts is redacteur van IP en freelance docent en adviseur.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *