#IPLINGO: Screenshorts

Door: Edwin Mijnsbergen 

Afgelopen week werd ik door diverse mensen geattendeerd op het artikel R.I.P. blogging, killed by screenshorts, op The Next Web (TNW). De titel vond ik als blogger, zacht uitgedrukt, nogal overdreven, maar de inhoud van het artikel intrigeerde me. De auteur ging in op het fenomeen dat steeds meer mensen screenshots maken van langere teksten, om die vervolgens te delen via sociale media. Iemand tikt bijvoorbeeld twee alinea’s tekst in een notitie-app op de telefoon, maakt er een screenshot van en deelt het vervolgens op Twitter of elders.

Ik was het afgelopen jaar al vaak getuige van het fenomeen maar ik realiseerde me eigenlijk nog niet eerder het dat een fenomeen is. Zo lees ik bijvoorbeeld al sinds de zomer van vorig jaar gedichten van Middelburger @heserob, die hij wekelijks als screenshort deelt via Twitter. Ik ken hem goed genoeg om te weten dat hij dat niet doet omdat het zo hip is; voor hem is het een praktische overweging. Dat zal voor vele anderen ook gelden. Voor lezers is het natuurlijk ook prettig: de boodschap komt in één keer binnen.

Als je de zoekterm screenshorts googlet krijg je nog niet zo gek veel treffers. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de term later is gemunt dan het verschijnsel oud is. Brett Lawrie schreef er in november 2014 al over in zijn artikel Hacking the Tweet Stream, maar rept dan nog niet over screenshorts. Dat gebeurt een maand later pas, bij Buzzfeed. En nu zie ik het opeens overal. iCulture schreef op 16 april over de update van de app van Wikipedia, die ook voorziet in het delen van screenshorts. iCulture omschrijft het fenomeen dan weer als ‘textshots’.

Je kunt je hier nog van alles bij afvragen. Wat het betekent voor de vindbaarheid van content, bijvoorbeeld. Zoekmachines kunnen immers niet zo veel met teksten in afbeeldingen. Maar dat is stof voor een uitgebreider artikel. Laat ik het er voor nu op houden dat screenshorts al geruime tijd in zwang zijn, maar als fenomeen nog maar net op de kaart staan. Waarvan akte.

Edwin Mijnsbergen is redacteur van IP en freelance informatiespecialist.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *